NA DANAŠNJI DAN

Preminuo bh. pjesnik Derviš-paša Bajezidagić

Izgradio je u Mostaru medresu, mekteb i džamiju, te opremio biblioteku uz džamiju

Džamija Derviš-paše Bajezidagića u Mostaru. mapio.net

14.7.2023

Na današnji dan 1603. godine, preminuo je Derviš-paša Bajezidagić, bosanskohercegovački pjesnik koji je proučavao arapsku, perzijsku i tursku književnost. Kao izvore podataka o njegovoj biografiji historičari su koristili njegove pjesme, te vakufnamu njegovih zadužbina u Mostaru.

Derviš-paša je rođen u Mostaru 1560-ih godina, a kao dječak odveden je u Istanbul, gdje se školovao i stekao visoko obrazovanje. Poslije školovanja primljen je u službu na dvoru sultana Murata III (1574-1595). Kako je već tada pokazao talent za poeziju i odlično znao perzijski jezik, sultan mu je dao zadatak da na turski prevede etičko-mistično perzijsko djelo “Sehaname” pjesnika Benna'i-ja, a 1592. godine postaje sultanov lični savjetnik.

Gazel o Mostaru

Nakon smrti sultana Murata III, 1595. godine, Derviš-paša postaje bosanski valija, što je spomenuto u jednom fermanu. Pripadao je mevlevijskom tarikatu.

Napisao je dva divana - po jedan na turskom i na perzijskom jeziku. Prema navodima Fevzija Mostarca u "Bulbulistanu", Derviš-paša je prepjevao "Mesneviju" Mevlana Dželaludina Rumija u dva toma.

Osim toga, napisao je pjesmu o svom rodnom gradu "Gazel o Mostaru" i tarih posvećen Starom mostu u Mostaru. Pisao je o životu, sudbini, ljepoti, a mnogi književni kritičari ga svrstavaju među najznačajnije pjesnike osmanskog perioda u BiH.

Izgradio je u Mostaru medresu, mekteb i džamiju, te opremio biblioteku uz džamiju. Poginuo je 1603. godine na Margaretinu pod Budimom. Imao je sina Ahmed-bega koji je također bio pjesnik, a pisao je pod pseudonimom Sabuhi.  

Haški tribunal. avaz

Izrečena presuda ratnom zločincu Dušku Tadiću

Haški tribunal je 14. jula 1997. godine osudio bosanskog Srbina Dušana Tadića na 20 godina zatvora zbog učešća u etničkom čišćenju Bošnjaka na području Prijedora.

Proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Prije nego što je utvrdilo kaznu, Pretresno vijeće je konstatovalo sljedeće:

“Zabranjeno djelo počinjeno kao dio zločina protiv čovječnosti, to jest sa sviješću da se djelo vrši u sklopu rasprostranjenog i sistematskog napada na civilno stanovništvo je, ukoliko su sve druge okolnosti jednake, teže krivično djelo nego obični ratni zločin. (…) u ovom, slučaju, Duško Tadić je bio svjestan da njegovi postupci predstavljaju sastavni dio zločina protiv čovječnosti koji su počinile snage bosanskih Srba protiv nesrpskog stanovništva opštine Prijedor i da doprinose tom zločinu.”

Mariner 4. wikipedia.org

Prve fotografije Marsa

Godine 1965., na današnji dan, američki satelit „Mariner 4“ napravio je prve fotografije Marsa.

„Mariner 4“, NASA-in svemirski satelit namijenjen istraživanju Marsa, četvrti iz programa „Mariner“. Lansiran je 28 novembra 1964., a kraj Marsa je preletio 14./15. jula 1965. i pritom na Zemlju poslao prve fotografije njegove površine.

Te prve fotografije pokazale su Mars kao beživotnu planetu punu kratera, s niskim atmosferskim pritiskom i bez magnetskog polja. 

Gertruda Bel. owlcation.com

Rođena Gertruda Bel

Gertruda Bel (Gertrude Bell), engleska književnica, arheologinja i špijunka, rođena je na današnji dan 1868. godine. Bila je prva žena koja je sama proputovala neistražene predjele arapske pustinje. Radila je kao britanska tajna agentkinja i bila je politički najutjecajnija žena svog vremena.

Pohađala je Kraljicin koledž u Londonu, a potom Univerzitet u Oksfordu, koji je završila izuzetno uspješno i to kao prva žena uopće u modernoj historiji. Sama je naučila perzijski jezik i 1892. godine otputovala u Teheran u Perziji, gdje je njen stric bio ambasador Britanije.

Kraljica pustinje

To putovanje joj je probudilo ljubav prema Orijentu, pa je naučila i arapski jezik, te arheologiju i putovala po Bliskom Istoku, i to u regije u koje prije nje gotovo nijedan Evropljanin, a kamoli žena, nije kročio.

Put ju je, 1916. godine, odveo u Basru, u današnjem Iraku, gdje je bila izvjestilac britanske trupe u borbi protiv Osmanlija u Prvom svjetskom ratu. Bel je s britanskom trupom bila kada su zauzeli Bagdad, grad u kome je ostala da živi do svoje smrti, 1926. godine.

Film ,,Kraljica pustinje“ režisera Vernera Hercoga (Werner Herzog) govori o njenom životu, a glavnu ulogu, odnosno Gertrudu Bel igra glumica Nikol Kidman (Nicole).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.