REAKCIJE

Konaković poručio Cvijanović: Bilo bi puno bolje da takva pisma ne šalješ

Iz Strazbura je već dobila adekvatan odgovor, kazao je Konaković

Konaković: Imao sam uvid u tekst pisma gospođe Cvijanović. Fena

FENA

15.7.2023

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković reagirao je na izjavu predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je navela da „Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH ponovo uzurpira rad zajedničkih institucija i izlazi iz okvira svojih nadležnosti“.

Neozbiljno izgleda

- Još jedan besmislen napad na posao koji radim i na mene lično stiže od predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegove Željke Cvijanović. Prvo bi gospođa Cvijanović morala znati da ne postoje zajedničke institucije, postoje samo institucije Bosne i Hercegovine. 

MVP šalje u dalju proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH. To članovi Predsjedništva mogu uraditi sami - naveo je Konaković je u svojoj objavi na Facebooku.

Ako Predsjedništvo BiH nema usaglašen stav, a predmet spada u nadležnost MVP, Konaković je dodao da on lično odluči o tekstu koji šalje u proceduru vodeći računa i štiteći Ustav, zakone i odluke koje su ranije usvojene u institucijama BiH.

- Na kraju, imao sam uvid u tekst pisma gospođe Cvijanović, za nju bi puno bolje bilo da takva pisma ne šalje. Posebno ne onima koji dobro poznaju stanje u našoj zemlji, Ustav i druge propise. Neozbiljno izgleda, trebala bi o tome povesti računa. Iz Strazbura je već dobila adekvatan odgovor. Siguran sam da će ubrzo i sa ostalih adresa - istakao je Konaković.

Odluke Ustavnog suda BiH su, zaključio je Konaković, konačne i obavezujuće na prostoru cijele BiH, a odluke NSRS se pravno neutemeljene i nevažeće.

Ilegalan čin

Cvijanović je ranije izjavila da "MVPBiH uzurpira rad zajedničkih institucija i izlazi iz okvira ovlašćenja".

- Njihovo odbijanje da Stalnoj misiji BiH pri UN proslijede pismo koje sam uputila generalnom sekretaru UN predstavlja ilegalan čin i brutalnu zloupotrebu ovlašćenja. Nije njihovo da ulaze u sadržaj pisma koje član Predsjedništva šalje na inostrane adrese, već da isto bespogovorno proslijede - navela je tada Cvijanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.