SNSD-OVA PARLAMENTARKA

Novaković-Bursać: Poigrava se sa Guterešovim pismom, stavili su i generalnog sekretara pod embargo

Navikli su da manipulišu, jer samo kroz manipulaciju uspijevaju da održe lažnu sliku o sebi, rekla je

Snježana Novaković-Bursać i Zlatko Lagumdžija. Armin Durgut / PIXSELL - Fena

S. S.

21.7.2023

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, tražila je od generalnog sekretara Antonija Gutereša da se iz UN dostavi odluka Vijeća sigurnosti UN-a o imenovanju njemačkog diplomate Kristijana Šmita na mjesto visokog predstavnika u BiH. Nakon što je odgovor Gutereša procurio u medije, iz entiteta RS su počele stizati optužbe da ga je stalni predstavnik BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija dostavio medijima, dok oni optužuju da odgovor nije stigao Željki Cvijanović.

- Ovo predstavlja njihov odnos prema BiH i njenim institucijama ali, kako stvari stoje, i prema generalnom sekretaru UN-a. Navikli su da manipulišu, jer samo kroz manipulaciju uspijevaju da održe lažnu sliku o sebi. Trebalo bi obavijestiti i generalnog sekretara UN direktno, ne preko Misije BiH, kako se poigravaju s njegovim pismom – rekla je delegatkinja SNSD-a u Domu naroda PSBiH Snježana Novaković-Bursać.

Ističe da to dosta govori o kredibilitetu Zlatka Lagumdžije, ali i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

- Oni su očigledno i Gutereša stavili pod embargo, a ne samo člana Predsjedništva - naglasila je Bursać za Srnu.

Lagumdžija je ranije kazao da je Gutereševo pismo odmah proslijeđeno u Ministarstvo vanjskih poslova te da vjeruje da ga je ono proslijedilo u Predsjedništvo te da ne zna kako je završilo u medijima.

Podsjećamo, jučer je objavljeno pismo UN-a, koje je stiglo kao odgovor na pitanje Željke Cvijanović, a koje potvrđuje da je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) legalno imenovan na tu funkciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.