TURISTIČKA ATRAKCIJA

Ministar Kenan Magoda za “Avaz” o festivalima u Sarajevu: Naš grad je najpoželjnija regionalna destinacija za zabavu

Povratne reakcije su fantastične, kako od građana tako i turista, koji nam kažu da su oduševljeni

Magoda: Pozitivne reakcije nam daju vjetar u leđa. Avaz

Piše: Eldar Abaz

24.7.2023

Glavni grad Bosne i Hercegovine polako ispunjava očekivanja građana, ali i turista koji su pristigli iz svih dijelova Evrope, ali i svijeta.

Ministarstvo kulture i sporta, s Kenanom Magodom na čelu, ove godine odlučilo je podržati mnogo više projekata nego prethodnih godina.

Za “Dnevni avaz” ministar Magoda je istakao da Sarajevo mora biti mjesto okupljanja kako svih građana BiH tako i turista, koji u velikom broju dolaze u ovaj grad.

- Brojni festivali koji se u Sarajevu održavaju tokom ljetnih mjeseci čine naš grad jednom od najpoželjnijih regionalnih destinacija za zabavu - istakao je Magoda.

Raznolik sadržaj

Dodaje i to da će građani BiH i turisti moći uživati u programima od klasične muzike, pa sve do nastupa svjetskih stranih muzičkih zvijezda, te da je planiran i bogat teatarski program, kao i mnogi drugi kulturni događaji.

- Podržavanje svih ovih projekata ima višestruku korist za naš grad, jer tako poboljšavamo kulturu življenja, a samim tim povećavamo i prihode u Kantonu - kazao je Magoda.

Osvrnuo se i na to zašto proteklih godina turistički i ljetni program u Sarajevu nije bio ovako raznolik kao ove, te ističe da je važan kontinuitet.

- Imao sam sreću da, kroz dugogodišnji rad u Turističkoj zajednici KS, podržavam mnogobrojne projekte i samim tim zajedno rastemo i stvaramo bolji ambijent u našem gradu. Veoma je bitno imati viziju na koji način želimo pozicionirati naš grad i siguran sam da je ovaj način i put kojim idemo jedan od najboljih odgovora na ovo stanje koje se dešava u našem gradu i državi – mišljenja je Magoda.

Pozitivne reakcije

Ministarstvo je podržalo veliki broj projekata uz koje je građanima i turistima koji posjete naš grada omogućeno da uživaju u najboljim kulturno-umjetničkim i muzičkim performansima, osvrnuo se Magoda, te dodao da su sve ove manifestacije besplatne.

Od Aleksandre Radović do Hanke Paldum. Avaz

- Povratne reakcije su fantastične, kako od građana tako i turista, koji nam kažu da su oduševljeni brojem kvalitetnih festivala koji se održavaju ovog ljeta. Pozitivne reakcije naših građana daju nam vjetar u leđa da i u narednim godinama još jače podržavamo razne manifestacije i osiguramo još veći budžet za narednu godinu za kreiranje još boljeg sadržaja u našem Sarajevu - zaključio je Magoda.

Važnost mladih

- Godinama mnogi govore da su mladi pokretači svega i mi se u Ministarstvu kulture i sporta apsolutno slažemo i to pokazujemo svojim djelima i podrškom prema mladim kreativnim ljudima. Kroz sve ove projekte uključeno je na hiljade mladih ljudi, koji svojim kreativnim, inovativnim, modernim i veoma profesionalnim pristupom mogu osigurati svijetlu budućnost u svom gradu i svojoj državi - kazao je Magoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.