SARAJEVO

Sastali se predstavnici CIK-a BiH i IDDEEA-e: Razgovarali o novim tehnologijama u izbornom procesu

Govorili o projektu “Podrška EU za pilot projekat za Centralnu izbornu komisiju BiH”

Sa sastanka u Sarajevu. CIK BiH

N. Aj.

25.7.2023

Radni sastanak rukovodstva Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka sa predstavnicima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine održan je jučer u Sarajevu.

Neophodne aktivnosti

Sastanku su prisustvovali dr. Suad Arnautović, predsjednik i članovi CIK BiH Vlado Rogić, dr. Ahmet Šantić, Željko Bakalar i Jovan Kalaba sa saradnicima i predstavnici Agencije na čelu sa direktorom, prof.dr. Almirom Badnjević i načelnikom Regionalnog centra Sarajevo Vujica Draženom.

Na sastanku se razgovaralo o projektu “Podrška EU za pilot projekat za Centralnu izbornu komisiju BiH”, aplikaciji za pasivnu registraciju birača, Jedinstvenoj metodologiji i programu obrade i vođenja evidencija Centralnog biračkog spiska što je zajednički dokument Centralne izborne komisije BiH i IDDEEA-e. Postignuto je razumijevanje između dvije institucije da je potrebno preduzeti neophodne aktivnosti kako bi se što prije ispunili preduslovi za završetak pilot projekta i organizirala simulacija izbornog procesa.

Redovni sastanci

Do sada je izvršeno unapređenje aplikacije za pasivnu registraciju birača. Usaglašeno je da se izvrši revizija zajedničkog dokumenta Jedinstvene metodologije i programa obrade i vođenja evidencija Centralnog biračkog spiska koja detaljno propisuje zadatke i obaveze dvije institucije.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka je prezentirala svoje kapacitete i pokazala punu spremnost za sve navedene projekte i aktivnosti.

Dogovoreno je da se ubuduće održavaju redovni sastanci dviju institucija svakih dva mjeseca, a po potrebi i češće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.