PREDSJEDNIK SP-A

Đokić: Sankcije neće zaustaviti borbu za zaštitu RS

Godinama unazad svjedočimo argumentima iz Vašingtona koji se temelje na upotrebi sile i sankcija, rekao je

Petar Đokić. Srna

S. S.

1.8.2023

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da najviši organi RS i njeni predstavnici rade sve kako bi, poštujući Dejtonski mirovni sporazum, zaštitili interese RS, što će činiti i ubuduće i "nikakve sankcije i pokušaji pritiska zapadnih moćnika to ne mogu da spriječe."

Komentarišući američke sankcije koje su uvedene članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, premijeru RS Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine Nenadu Stevandiću i ministru pravde Milošu Bukejloviću, Đokić je kazao "da je to još jedan dokaz da Stejt department ne poznaje drugi način da demonstrira moć u svjetskoj politici, osim silom i sankcijama."

- Godinama unazad svjedočimo argumentima iz Vašingtona koji se temelje na upotrebi sile i sankcija. To je u suštini odraz nemoći tamošnje vladajuće garniture. Vidjeli smo da te sankcije do sada i nisu imale nekakav uticaj na pojedince i države, koji su, uprkos ovakvom vidu pritiska, nastavili da na zadovoljavajući način stiču nova prijateljstva s drugim državama svijeta - naveo je Đokić, saopćeno je iz SP-a.

On je istakao da je BiH, a time i RS, kao kandidat za članstvo u EU već 27 godina "okupirana od ambasada nekih država koje predvode SAD, OHR i njihov namjesnik koga oni zovu visoki predstavnik."

- Mi se na ovim prostorima vjekovima borimo za slobodu i nastavit ćemo. Svi dosadašnji okupatori su otišli poraženi. Otići će i ovi. Borit ćemo se i dalje, jer sloboda nema cijenu - poručio je Đokić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.