POSLANIK U NSRS

Berjan: Dodikov režim gura RS u finansijski kolaps

On ističe da je očigledno da je Milorad Dodik, predsjednik RS, gaženjem zaključaka NSRS urušavao i njene institucije

Darko Berjan. SDS

S. S.

3.8.2023

Kršenje odluka institucija RS radi sitnih stranačkih i ličnih interesa predstavlja narušavanje RS i takva praksa ubuduće mora biti zaustavljena, poručio je poslanik SDS-a u NSRS Darko Berjan.

On ističe da je očigledno da je Milorad Dodik, predsjednik RS, gaženjem zaključaka NSRS urušavao i njene institucije.

Interes Dodika

- Mi iz SDS, koja je državotvorna stranka, moramo reagovati na ovakvo ponašanje i prezentovaćemo prijedlog za zaštitu institucija RS. Mora se izvršiti pritisak u javnosti i Narodnoj skupštini RS da se prekinu zloupotrebe institucija RS slične ovima koje smo vidjeli prilikom kapitulacije Milorada Dodika nakon sarajevskog dogovora SNSD-a, HDZ-a i Trojke - kazao je Berjan.

On je upozorio da bi političke igre, koje se sastoje od vještačkog podizanja tenzija i popuštanja, kojih se, ističe Berjan, domaća javnost nagledala mnogo puta, uskoro mogle biti ponovljene.

- Takve trgovine ne idu u korist RS, nego izričito u korist Milorada Dodika i njegovih ličnih i partijskih interesa. Vidjeli samo kako je zaključke koje su 27 juna podržali poslanici NSRS Dodik prodao za jedno ministarsko mjesto i 70 miliona KM, koji će iz budžeta BiH otići za kupovini zgrade UIO od njegovog kuma - napomenuo je Berjan.

Emitovanje trezorskih zapisa

On je rekao da, pored urušavanja institucija, režim gura RS i u finansijski kolaps.

- Zbog činjenice da je javni dug RS dostigao šest milijardi maraka treba da se upale alarmi jer je očigledno da nešto nije uredu. Vidimo da se svako malo emituju trezorski zapisi i da se zadužujemo po enormno velikim kamatama. Sa ovim režimom i ovakvim načinom upravljanja prijeti nam finansijski kolaps - upozorio je Berjan.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.