ZAJEDNIČKA SARADNJA

Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima nastavljaju aktivnosti suzbijanja nezakonitih migracija

U pokušaju ilegalnog prelaska državne granice prema Republici Hrvatskoj, u nekoliko grupa je zatečeno ukupno 107 osoba afro-azijskog porijekla

Ilegalni migranti. Granična policija BiH

A. O.

3.8.2023

U cilju suzbijanja nezakonitih migracija, nastavljene su zajedničke planske aktivnosti pripadnika Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, shodno potpisanom Okvirnom planu zajedničkog postupanja i suradnje između navedene dvije agencije.

Zajedničke planske aktivnosti koje su bile usmjerene na otkrivanje osoba u nezakonitom prelasku državne granice, odvraćanje osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, te predaju stranaca nadležnim organima Republike Srbije u postupku readmisije po skraćenom postupku ili smještaj istih u jednu od ustanova na području BiH, u prethodna dva dana su realizirane u područjima djelovanja jedinica Granične policije BiH Zvornik i Velika Kladuša, gdje je migrantski pritisak trenutno najizraženiji, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Dalje se navodi da su tokom realizacije zajedničkih aktivnosti na području Zvornika, u ilegalnom prelasku državne granice iz pravca Republike Srbije u nekoliko grupa zatečene su ukupno 123 osobe afro-azijskog porijekla.

Radi se o državljanima Afganistana, Bangladeša, Pakistana i Irana, nakon čega je za iste, u skladu sa sporazumom o readmisiji, pokrenut postupak vraćanja u zemlju iz koje su nezakonito ušli u BiH.

Osim toga, u istom razdoblju je tokom zajedničkih aktivnosti na navedenom području od pokušaja nezakonitog ulaska u BiH s teritorije Republike Srbije odvraćeno ukupno 10 osoba afro-azijskog porijekla.

Također, tokom realizacije zajedničkih aktivnosti na području Velike Kladuše, u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice prema Republici Hrvatskoj, u nekoliko grupa je zatečeno ukupno 107 osoba afro-azijskog porijekla.

Radi se o državljanima Afganistana, Bangladeša, Pakistana, Maroka, Indije, Turske i Iraka koji su nakon izvršene obrade prevezeni i smješteni u Privremene prihvatne centre na području Unsko-sanskog kantona.

Prethodno su pripadnici Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH u zajedničkim aktivnostima 25. i 26. jula odbili ulazak u BiH za 46 stranih državljana na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U narednom razdoblju zajedničke aktivnosti će se nastaviti shodno potpisanom Okvirnom planu zajedničkog postupanja i saradnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.