PROGNOZE

Bakir Krajinović za "Avaz": Olujni vjetrovi i pljuskovi zahvatili BiH

Najniža jutarnja tempera tura zraka tokom naredna četiri dana većinom će biti između 14 i 19, na jugu zemlje do 22 stepena

Krajinović: Nestabilno vrijeme. N. Šaljić / Avaz / Facebook

6.8.2023

Od petka Bosna i Hercegovina našla se pod utjecajem ciklone “Maja”, naveli su iz “Bosnia Storm Chasersa” – prve bh. zajednice lovaca na oluje.

Tri dana

Također, upaljen je i narandžasti meteoalarm zbog očekivanih jakih lokalnih pljuskova, praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra, a lokalno je moguća i pojava grada.

- Uz jači pljusak, može pasti od 15 do 30 l/m2 kiše, uz udare vjetra od 50 do70 km/h. Plitka ciklona i frontalni poremećaji s kojima će na zagrijanu, ponegdje i pregrijanu podlogu doći veća količina vlažnog i hladnijeg zraka uzrok je najavljenih nepogoda - kazao je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Dodao je kako će mlazna struja, koja je prisutna iznad Bosne i Hercegovine, dodatno osnažiti i ubrzati procese u nižim slojevima atmosfere.

- Nestabilno vrijeme prognozira se naredna tri dana, kada su vjerovatni pljuskovi širom zemlje. Najniža jutarnja temperatura zraka tokom naredna četiri dana većinom će biti između 14 i 19, na jugu zemlje do 22 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će iznositi između 20 i 25, na jugu zemlje do 27 stepeni - dodao je Krajinović.

Od utorka, dodao je meteorolog, očekuje se smirivanje, uz stabilnije i sunčanije vrijeme te blagi porast vrijednosti temperatura zraka.

Preporuka građanima

- Preporuka je građanima da sve aktivnosti na otvorenom prilagode vremenskim prilikama te svakodnevno prate vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave. Budite spremni da zaštitite sebe i druge te svoju imovinu - istakao je Krajinović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.