APSURDI

Predstavnik Vijeća roditelja predškolske ustanove "Trešnjica" za "Avaz": Eksperiment zvani EMIS ostavio djecu bez vrtića

Više od 300 mališana u Kantonu Sarajevo ostalo bez mjesta u vrtiću

Roditelji ogorčeni. Twitter

9.8.2023

Brojni roditelji u Sarajevu se već danima suočavaju s problemom upisa djece u vrtiće. Novi elektronski sistem EMIS prouzrokovao je brojne poteškoće prilikom registracije pa je zbog toga više od 300 djece u Kantonu Sarajevo ostalo bez mjesta u vrtiću.

Predstavnik Vijeća roditelja vrtića „Trešnjica“ Almedin Mehić je u razgovoru za „Avaz“ istakao kako Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nije poduzelo adekvatne mjere za rješavanje nastalog problema.

Krive roditelje

- Čuo sam da su pojedini roditelji išli u Ministarstvo, direktno u nadležnu službu. Bilo je raznih špekulacija o tome ko je pogriješio - roditelji ili Ministarstvo, ali se na kraju ispostavilo da su ipak roditelji krivi - kaže Mehić.

Također je istakao kako je besmisleno da se krive roditelji te da su zbog toga pokrenuli cijelu ovu priču i uputili otvoreno pismo.

- Naime, kao roditelji, našli smo se u velikim problemima kada je riječ o upisu djece u redovnu nastavu, a razlog je ili tehnički propust sistema EMIS ili nečija namjera, to će nam javno morati objasniti nadležno ministarstvo. Od ove godine uveden je, slobodno mogu reći, eksperiment zvani EMIS, koji, očigledno, nije dovoljno korišten u praksi, što nas je dovelo u veoma nezahvalnu poziciju. Nalaže se da se roditelji koji nisu uspjeli izvršiti registraciju putem navedenog sistema trebaju prijaviti na konkurs, što je zaista, u najblažem obliku rečeno, abnormalno - stoji u otvorenom pismu koje je Mehić uputio uime roditelja.

Konkretno u „Trešnjici“ u Vogošći 23 djece je ostalo bez svog mjesta u vrtiću.

Dodatni problemi

Dosadašnja praksa, kada je u pitanju produžavanje boravka, bila je da se samo dostavi ljekarsko uvjerenje da je dijete zdravo i da može pohađati nastavu s ostalom djecom. Kako je istakao Mehić, Ministarstvo nije na vrijeme upozorilo roditelje o novom sistemu registracije.

- Bila je neslužbena priča da će sve biti dobro i da se roditelji ne brinu, a onda su izašli spiskovi na kojima nije bilo dosta djece. U junu je došlo do problema, a nisu ni upozorili roditelje putem JU „Djeca Sarajeva“ - ističe Mehić.

Sada je pitanje da li će djeca uopće biti upisana u vrtić u koji su željela. Ima i djece koja su evidentirana u EMIS-u, ali im ipak nije produžen boravak.

- Pitanje je da li će djeca uopće biti primljena, postoji šansa da ih prebace u drugi vrtić u KS, ali i da ne uspiju ući u uži krug - kaže Mehić.

Nakon što su se brojni roditelji suočili s ovim problemom, reagirali su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Reakcija Ministarstva

- Jedan broj roditelja propustio je izvršiti rezervaciju za svoje dijete te je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS organiziralo još jedan upisni rok, u kojem mogu učestvovati i djeca za koju nije izvršena rezervacija i imaju dva boda po osnovu kriterija da su pohađala neku od predškolskih ustanova u školskoj 2022./2023. godini. I o ovom upisnom roku javnost je uredno obaviještena – navedeno je iz Ministarstva.

Istakli su i mogućnost kontaktiranja podrške na EMIS platformi te da će biti dodatni rokovi za upise.

- Nije korektno, navodno djeca imaju dva boda prednosti u odnosu na druge koji budu konkurirali, ali šta znače dva boda, stvarno smiješno - zaključuje Mehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.