PREDSJEDNIK BH. CIGRE

Bičakčić: Stotinu solarnih elektrana ulazi u pogon

Na skupovima ovog strukovnog udruženja u proteklih godinu dana u više navrata upozoravano je na problem neizdavanja dozvola

Edhem Bičakčić. MINA

S. S. / Indikator

9.8.2023

Nema više nikakvih pravnih prepreka da se u Federaciji Bosne i Hercegovine u što je moguće kraćem roku u pogon stavi oko stotinu novoizgrađenih solarnih elektrana, čemu dvije elektroprivrede već duže vremena pružaju otpor sakrivajući se iza činjenice da za to nema zakonskih uslova. Tih prepreka ustvari nije ni bilo na šta upućuje i nedavno doneseni set federalnih zakona o elektroenergetici.

Tražeći komentar o tome u Bosanskohercegovačkom komitetu Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Indikator saznaje da je izdavanje dozvola za priključenje novih solarnih elektrana isključiva obaveza elektrodistribucija od kojih se očekuje da energičnije i odgovornije rade na tom poslu.

- U novoj upravi Elektroprivrede BiH vođenje elektrodistribucije bi trebalo da preuzme Edisej Sjerotanović za kojeg vjerujemo da će veoma brzo pokrenuti takve aktivnosti - izjavio je za portal Indikator.ba Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE. Na skupovima ovog strukovnog udruženja u proteklih godinu dana u više navrata upozoravano je na problem neizdavanja dozvola i priključaka za nove solarne elektrane čime su njihovi investitori obeshrabreni a potencijalni praktično odbijani.

Stotinjak novih elektrana ukupne snage oko 50 megavata je ozbiljan potencijal u sveopštem nastojanju da se u Bosni i Hercegovini dekarbonizacijom energetskog sektora ubrza proces dobivanja zelene energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.