REAKCIJE

Sociolog Vladimir Vasić: Zanemarujući uzroke tragedije u Gradačcu gubimo mehanizme za prevenciju sličnih događaja

Navodi da je među mladima danas mnogo depresije i psihičkih devijacija, posttraumatskih poremećaja kod odraslih, a stresa i kod jednih i kod drugih

Vladimir Vasić. Facebook

Alen Bajramovic

11.8.2023

Nije sramota zatražiti pomoć, nije sramota otići psihologu, duhovniku, savjetniku, nije bolest imati problem ali je zločin prema sebi i drugome ne rješavati ga! Ovim riječima sociolog Vladimir Vasić komentira današnje trostruko ubistvo i samoubistvo počinitelja u Gradačcu.

- Dragi ljudi razgovarajte o svojim strahovima, problemima, izazovima. Povjeravajte se jedni drugima. Najgora moguća opcija je ćutanje i taloženje negativne energije koja kad tad kulminira erupcijom ostrašćenih emocija.

Znam da se svi susrećemo sa raznim problemima znam da je mnogo izazova u braku, porodici, među djecom, ali razgovor je početak rješavanja problema. Pričajte, tražite pomoć, izbacite iz sebe - ističe Vasić.

Navodi da je među mladima danas mnogo depresije i psihičkih devijacija, posttraumatskih poremećaja kod odraslih, a stresa i kod jednih i kod drugih te da sve to, u sprezi sa socijalnim okolnostima u društvu, dovodi do slabog djelovanja mehanizama kontrole što kulminira teškim krivičnim djelima i zločinom.

- Niko normalan neće tražiti ni jotu opravdanja za zločinca iz Gradačca, Nermina Sulejmanovića, tu nema dileme, ali bar stručna javnost mora da traži uzroke ovog zločina. Bojim se da tek tako prelazimo preko toga. A mnogo je važno da znamo motiv, način, razlog, podstrek, okolnosti. Zanemarujući uzrok tragedije gubimo mehanizme za prevenciju budućih sličnih slučajeva. U uzrocima se kriju mnogi odgovori koje možemo iskoristiti kao prevenciju. Od nagađanja i osuda svrsishodnije je da se u čitav slučaj uključi struka, a da utihnu oni koji u svemu vide teoriju zavjere i kojekakve nesuvisle razloge - ističe Vasić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.