SJEVERNA KOREJA

Kim Jong Un posjetio ključne vojne tvornice

Kim je "izrazio zadovoljstvo skorašnjim fokusom fabrike na proizvodnju taktičkih projektila" i "proširenje proizvodnih kapaciteta"

Kim Jong Un. Fena

FENA

14.8.2023

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un posjetio je ključne vojne tvornice među kojima i tvornicu za proizvodnju taktičkih projektila, javila je u ponedjeljak državna novinska agencija KCNA.

"Značajan cilj"

Kim je "izrazio zadovoljstvo skorašnjim fokusom fabrike na proizvodnju taktičkih projektila" i "proširenje proizvodnih kapaciteta", tokom svojih prošlosedmičnih posjeta, prenosi agencija

On je "predstavio značajan cilj" poboljšanja proizvodnje projektila, pohvalio najnoviju operativnost granata , haubica i borbenih oklopnih vozila, prenosi KCNA.

To je posljednja u nizu posjeta Kim Jong Una vojnim objektima, tokom koje je naglasio masovnu proizvodnju oružja.

Saradnja Sjeverne Koreje i Rusije

Sjedinjene Države optužile su Sjevernu Koreju da je Rusiji dala oružje za njen rat u Ukrajini. Zamjenik portparola State Departmenta Vedant Patel kazao je prošlog mjeseca da su SAD "nevjerovatno zabrinute" zbog njihovih veza. Sjeverna Koreja i Rusija negiraju da su obavljale bilo kakve transakcije oružja.

KCNA je posebno javila u ponedjeljak da je Kim posjetio područja pogođena tajfunom nakon što je tropska oluja Khanun prošle sedmice zahvatila Korejski poluotok, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.