ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Željka Cvijanović nakon zabrane ulaska novinaru u Hrvatsku: Osuđujem ovaj sramni čin

Očigledno je da za njih, kao i za EU, sloboda misli i govora važi samo za neke, a ne za sve novinare, kazala je Cvijanović

Cvijanović: Da li evropske vrijednosti podrazumijevaju ograničavanje slobode kretanja novinarima. Armin Durgut / Pixsell

SRNA

17.8.2023

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, kazala je da zadržavanje novinara Danijela Simića na graničnom prijelazu u Hrvatskoj i zabrana ulaska u ovu zemlju "predstavlja bezočan udar na njegova osnovna ljudska prava".

- Najoštrije osuđujem ovaj sramni čin. Od relevantnih institucija Hrvatske i EU zahtijevamo da nam objasne da li evropske vrijednosti podrazumijevaju ograničavanje slobode kretanja novinarima zbog njihovih javno izrečenih stavova. Koliko novinara bismo trebali da tretiramo na ovaj način da bismo ispunili kriterije EU - kazala je Cvijanović.

Ona je u izjavi za Srnu ocijenila da "glasno odjekuje šutanje svih onih organizacija i udruženja u BiH i izvan nje koje se na sva zvona predstavljaju kao zaštitnici medijskih sloboda".

- Očigledno je da za njih, kao i za EU, sloboda misli i govora važi samo za neke, a ne za sve novinare - kazala je Cvijanović.

Podsjetimo, proruski novinar Danijel Simić, inače blizak režimu Milorada Dodika, zadržan je jučer na graničnom prelazu Batrovci, s hrvatske strane, gdje je čekao tri sata, a zatim je priveden na informativni razgovor te mu je uručeno rješenje o zabrani ulaska u zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.