RANO JUTROS

Helikopterom hitno prevezli bebu iz Sarajeva u Beograd

Pripadnicima službe za zračni medicinski transport ovo je 48. transport u ovoj godini, a jedan od najzahtjevnijih do sada

Beba je transportirana rano jutros. Srna

H. J. I.

18.8.2023

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekari i tehničari Univerzitetskog kliničkog centra RS danas su izvršili veoma zahtjevan i komplikovana transport novorođenčeta s teškom urođenom srčanom manom iz Kliničkog centra u Sarajevu za Klinički centar Srbije u Beogradu.

Beba prebačena rano jutros

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je za Srnu da je helikopter u ranim jutarnjim satima poletio iz Banje Luke ka Istočnom Sarajevu, prema zahtjevu Pedijatrijske klinike Kliničkog centra u Sarajevu.

- Preporučeno je "hitno izmiještanje muškog novorođenčeta u inostrani kardiohirurški centar radi hitne operativne korekcije urođene srčane mane", muškog novorođenčeta iz Trnova, rođenog 16. avgusta. Novorođenče s teškom urođenom srčanom manom, u veoma kompleksnim uslovima, helikopterom Helikopterskog servisa transportovano je uz kompletan monitoring, intubirano je i uz kompletnu farmakološku podršku, pod stručnim nadzorom ljekara specijaliste pedijatrije i medicinskog tehničara-anestetičar, koji su sastavni dio tima za vazdušni medicinski transport - naglasio je Kusturić.

Najzahtjevniji transport do sada

Novorođenče je upućeno u Institut za majku i dijete u Beogradu radi hitne kardiohirurške intervencije i potrebe za liječenjem u specijalizovanoj neonatološkoj intenzivnoj njezi.

Pripadnicima službe za zračni medicinski transport ovo je 48. transport u ovoj godini, a jedan od najzahtjevnijih do sada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.