ZASTUPNIK SDP-A

Muslić o Zakonu o VSTV-u: Ostavio sam amandman koji se odnosi i vezan je za transparentnost

Ovim činimo dodatni segment o transparentnosti i podizanju stepena integriteta BiH na njenom putu ka EU, rekao je Muslić

Albin Muslić. JAVNARASPRAVA.BA

H. J. I.

22.8.2023

Albin Muslić (SDP) zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH govorio je danas o amandmanima u sklopu Zakona o VSTV-u o kojem je danas odlučivao Predstavnički dom.

Muslić je prvo istakao da je u proceduru ovog zakona uputio pet amandmana, ali da je u dogovoru sa kolegom iz Naše stranke Predragom Kojovićem povukao četiri.

Ostavio je onaj amandman koji se, prema njegovom mišljenju, najviše odnosi na transparentnost. 

- Ostavio sam amandman koji se odnosi i vezan je za transparentnost. Amandman govori o tome da će obaveza VSTV-a biti da na stranici objavi podatke o srodnicima sudija i tužitelja, onih koji su uposleni u advokaturi, notari i slično. Dakle, na svojoj stranici bi VSTV bio dužan objaviti informacije o rodbinskoj vezi svih sudija i tužitelja sa nekim od advokata i ostalih zaposlenih u pravosuđu - pojasnio je Muslić i dodao:

- Ovim činimo dodatni segment o transparentnosti i podizanju stepena integriteta BiH na njenom putu ka EU. To će, dakle, biti minimalni okvir koji će biti ocjena i pokazatelj da je BiH ispunila jedan od kriterija na putu ka članstvu u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.