LOKALITET GREPKA

Obilježena 31. godišnjica formiranja 182. viteške lahke brigade

U okviru današnjeg programa, položeno je cvijeće i odata počast svim šehidima i poginulim braniocima Armije i MUP-a RBiH s ovog područja

Sa današnjeg obilježavanja. Fena

FENA

27.8.2023

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović prisustvovao je danas obilježavanju godišnjice formiranja 182. viteške lahke brigade. U okviru današnjeg programa, položeno je cvijeće i odata počast svim šehidima i poginulim braniocima Armije i MUP-a RBiH s ovog područja.

Na mjestu gdje su se prvi put postrojili borci ove brigade, na tadašnjoj slobodnoj teritoriji općine Foča, okupili su se članovi Udruženja 182. viteška, porodice, saborci i prijatelji kako bi još jedno svi zajedno evocirali uspomene na događaje iz 1992. godine.

Veliki doprinos

U svom obraćanju prisutnima, ministar Osmanović kazao je kako su vitezovi ove brigade dali veliki doprinos u odbrani ove teritorije.

- Danas smo se okupili ovdje, na lokalitetu Grepka, kako bismo se sa velikim pijetetom sjetili onih koji su ratnih godina, dostojanstveno branili domovinu. Sjećamo se naših vitezova, i uspomenu na njih ne smiju da unište pokušaji iskrivljavanja historijskih činjenica, niti manipulacija - istakao je ministar.

Na slobodnoj teritoriji općine Foča na današnji dan 1992. godine formirana je Prva fočanska brigada od već postojećih bataljona Jahorinskog, Fočanskog i Bataljona Sutjeska.

Kolektivno ratno priznanje

Brigada je najviše kolektivno ratno priznanje – počasni naziv „viteška“ dobila 1995. godine, na treću godišnjicu svog postojanja, kao posljednja u nizu jedinica Armije RBiH koje su kolektivno ratno priznanje stekle prije okončanja ratnih dejstava. Najviše pojedinačno ratno priznanje Armije RBiH “Zlatni ljiljan” dobilo je 19 pripadnika ove brigade, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.