ZASTUPNIK SDP-A

Mašić: Vrijeme je za suštinsko zalaganje za EU

Čović je ranije poručio kako legitimnost naroda ništa ne može poremetiti, jasno dajući doznanja šta misli o novoj presudi iz Strazbura

Mašić: Nema alternative. Armin Durgut/PIXSELL

Z. K.

28.8.2023

Damir Mašić zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH reagovao je na izjavu predsjednika HDZ-a i HNS-a Dragana Čovića o presudi Evropskog suda za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine koju je podnio Slaven Kovačević. Mašić je danas kazao da ne sumnja u providnost presude za razliku od Čovića.

Legitimnost naroda

- Nema alternative osim pune i potpune implementacije i ove i svih ostalih presuda Evropskog suda za ljudska prava. Vrijeme je za suštinsko zalaganje za EU umjesto dosadašnjeg deklarativnog - poručio je Mašić.

Čović je ranije poručio kako legitimnost naroda ništa ne može poremetiti, jasno dajući doznanja šta misli o novoj presudi iz Strazbura.

- Odgovor je vrlo jednostavan: legitimnost hrvatskog naroda, kao i svakog drugog naroda, bit će još jače izražena u svim našim zahtjevima oko izmjena i Ustava, svih zakona, naravno Izbornog zakona, tamo gdje se štite kolektivna prava, a to su Domovi naroda i Predsjedništvo, hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike - rekao je Čović danas u Mostaru.

Donesena presuda

On dodaje da BiH može biri organizovana na razne načine, ali po građanskom modelu ne.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.