PODRŽAVAJU ZAHTJEVE

KCUS neće učestvovati u štrajku zdravstvenih radnika u KS

U toku štrajka zdravstvenih radnika KS, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu će raditi samo poslove za koje je registrovan, navode u saopćenju

KCUS. Avaz

H. J. I.

6.9.2023

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu saopštio je kako njegovi uposlenici neće učestvovati u štrajku koji su zdravstveni radnici najavili u Kantonu Sarajevo. Oni su napali i ministra zdravstva KS Harisa Vranića optužujući ga za netačne podatke o platama, ali i da pogoduje i daje milione privatnim zdravstvenim ustanovama.

Saopćenje KCUS-a prenosimo u cijelosti. 

-  Radi istinitog informisanja javnosti navodimo da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, federalna ustanova zdravstvene zaštite, koja poštuje Zakonom predviđene uslove za štrajk.

Podržavaju zahtjeve za poboljšanje uslova rada

KCUS je federalna ustanova koja ima suosnivačke kantone. Nadređeni KCUS-u i ostalim federalnim ustanovama zdravstvene zaštite je federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac.

U skladu s navedenim KCUS neće učestvovati ni u kakvom štrajku, ali Sindikat KCUS podržava zahtjeve za poboljšanje uslova rada radnika u zdravstvu.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je trebalo da sinoć pročita i obavijesti javnost o svojim platama koje je naplaćivao kao hirurg u KCUS-u za nerad. Naime, ministar Vranić je u periodu od 2010. - 2017.godine radio godišnje 0 operacija, odnosno niti jednog pacijenta, a maksimalno 2017.godine kada je operisao 4 pacijenta. Za taj nerad naplaćivao je ogromne plate.

Radi informisanja javnosti iznosi plata koje je Ministar Haris Vranić objavio, Sindikat KCUS-a želi da pojasni da se radi o prosječno isplaćenoj plati po kategorijama poslova koja se sastoji od osnovne plate, svih dodataka na platu kao i ostale prateće naknade (dežurstva, noćni rad, prekovremeni rad, rad u pripravnosti, rad po pozivu ...).

Kolektivni ugovor na snazi do 2024. godine

Najbitnije je istaći da KCUS isplaćuje plate po trenutno važećem Kolektivnom ugovoru, koji važi do aprila 2024. godine. Poštujući navedeni Kolektivni ugovor koji je na snazi KCUS neće stupiti u štrajk.

Zanimljivo je da se ministar Vranić najviše bavi federalnom ustanovom KCUS, a najmanje kantonalnim ustanovama za koje je on direktno nadležan i čiji direktori su potpisali da se kreće u štrajk. U svojoj prezentaciji o platama uposlenika naveo je da su plate nekih uposlenika sekundarnog nivoa veće od plata uposlenika tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Istina je da je u Kantonu Sarajevo gotovo uništeno javno zdravstvo primarnog i sekundarnog nivoa.

Naime, veliki broj uposlenih ljekara i ostalog osoblja iz javnih ustanova Opća bolnica, JU Dom zdravlja KS i razni Zavodi za zaštitu zdravlja u KS rade privatno.

Uposlenici koji rade privatno primaju visoke plate u javnim ustanovama, ali se štede i ne pregledaju dovoljan broj pacijenata, pa time prave i vještačke liste čekanja. Takve vještačke liste čekanja rezultat su neselektivnog i nekontroliranog upućivanja bolesnika iz primarnog i sekundarnog nivoa.

Zahtjevi za Vranića

Zbog navedenog tražimo od ministra Vranića da iznese u javnost:

- Koliko je novca uplatio privatnicima i kojim za vještački napravljene liste čekanja?

- Ko je kontrolisao opravdanost upućivanja ogromnog broja bolesnika na CT ili MRI?

- Ko će odgovarati za velike doze zračenja koje su neizbježne kod CT pretraga, a ispostavi se da nije bilo potrebno?

- Zašto hitna pomoć sve bolesnike vozi u KCUS, a zaobilazi Opću bolnicu?

KUM KCUS-a u toku 24 sata zbrine od 130 do 150 bolesnika,već godinama, od čega 70 posto njih i nisu trebali biti dovezeni u Klinički centar.

Umjesto čitanja plata uposlenih u zdravstvu ministar Haris Vranić je trebao da radi svoj posao, da omogući reformu zdravstvenog sistema, da primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite funkcionira kako treba, a ne da on otvara privatne ambulante i klinike i da uplaćuje milione privatnicima. Ta sredstva trebala su biti isplaćena javnom zdravstvenom sistemu i biti uložena u obnavljanje kadra, prostora i opreme.

"Pogodovanje privatnicima"

Moramo naglasiti da privatnici nemaju ista zakonska pravila i procedure kao mi, da ne moraju konkursom zapošljavati medicinski kadar i ne moraju raspisivati tendere za javne nabavke kao što je to obaveza Kliničkog centra.

Cijene usluga formiraju po svojoj volji, dok javne ustanove imaju „prastare“ tarifnike usluga i ne daju nam mogućnost da ih izmjenimo.

Ovim možemo zaključiti da se od strane Ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića ide na pogodovanje privatnicima, pri čemu se uništava javno zdravstvo KS.

Na kraju napominjemo da toku štrajka zdravstvenih radnika KS, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu će raditi samo poslove za koje je registrovan - navode u saopćenju.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.