PREMIJER ENTITETA

Višković: Potvrđivanje optužnice protiv Dodika je napad na RS

On je upozorio da pravosuđe u BiH nije "ni približno nezavisno, te da i poslije tri decenije stranci ponovo pokušavaju da upravljaju našom zemljom."

Višković i Dodik. Dejan Rakita/PIXSELL

S. S.

11.9.2023

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković (SNSD) izjavio je danas da je odluka Suda BiH da potvrdi optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića napad na RS.

Višković je naveo da je ovo jedan od kontinuiranih udara na RS, ponovni pokušaj njenog razvlaštivanja, ovaj put na otvoren i bezakonit način.

On je istakao da, bez obzira koliko ova odluka ne iznenađuje, isto toliko "zabrinjava na koji način funkcioniše BiH pravosuđe i ko njime upravlja", saopćeno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

- Napad na pojedinca, u ovom slučaju na predsjednika RS Milorada Dodika je svakako napad na cijelu RS i to je važno da ponavljamo, jer je ovo još jedna potvrda šta predstavlja nametnuti okvir koji se zove BiH i koji se razlikuje od svega onoga dogovorenog i međunarodno potvrđenog u Dejtonu - rekao je Višković.

On je upozorio da pravosuđe u BiH nije "ni približno nezavisno, te da i poslije tri decenije stranci ponovo pokušavaju da upravljaju našom zemljom."

- Ali je ovaj put drugačije. RS nije nastala bez borbe, naši najbolji su se borili za nju. Ovo nije samo napad na Milorada Dodika i Miloša Lukića, ovo je napad na samu RS - naveo je Višković.

On je naglasio i da će se "RS boriti pravnim stvarima protiv ove nepravde."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.