ODGOVORILI NA NAŠ UPIT

Nakon pisanja "Avaza" oglasila se bijeljinska bolnica: Komisije istražuju smrt Aleksandra (10)

Poručili su da zaposleni u JZU Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina iskreno saosjećaju s tugom i bolom porodice Kovač koja je izgubila dijete

Roditelji Dario i Danijela Kovač iz sretnih vremena: Sada su izgubili 10-godišnjeg sina. Ustupljena fotografija/Avaz

Nerma Ajnadžić

12.9.2023

Nakon što je "Avaz" jučer objavio potresnu ispovijest Danijele Ognjenović-Kovač, majke koja je krajem avgusta sahranila desetogodišnjeg sina Aleksandra, zbog, kako tvrdi, nemara ljekara u bijeljinskog bolnici, iz medicinske ustanove "Sveti Vračevi" odgovorili su na naš upit.

Poručili su da zaposleni u JZU Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina iskreno saosjećaju s tugom i bolom porodice Kovač koja je izgubila dijete.

Javnost će biti blagovremeno obaviještena

- Za navedeni slučaj, u bijeljinskoj bolnici formirana je Komisija za unutrašnji nadzor. Dodatno je pozvana i eksterna Komisija za stručni nadzor. O rezultatima rada ovih dviju komisija javnost će biti blagovremeno obaviještena - rečeno je.

U odgovoru su, također, naveli da je u posljednjem periodu kroz Odjeljenje za pedijatriju njihove zdravstvene ustanove prošlo više hiljada djece koja su uspješno izliječena, "što, nažalost, nije slučaj kod ovog pacijenta".

Podsjećamo, dječak je u sanitetskom vozilu proveo skoro 40 minuta prije dolaska iz Bijeljine u banjalučku bolnicu UKC RS.

Ljekari su 90 minuta pokušavali oživjeti Aleksandra, ali bezuspješno.

Majka Danijela i otac Dario su neutješni.

Pogoršalo mu se stanje

Oni su dijete u bolnicu doveli zbog glavobolje, ljekari ga liječili protiv sunčanice.

I nastavili tako, iako se stanje djeteta u međuvremenu pogoršavalo, sve je više povraćao, naposljetku ni rođenu majku nije prepoznao, kao ni oca i mlađeg brata.

Zahtjev Danijele da mu snime glavu, odnosno urade CT ili MRA doktorica je odbila, kazavši kako roditelji samo hoće da zrače djecu.

- Ne plašim se javno govoriti o svom sinu Aleksandru. Ne plašim se. Čekam da se gradonačelnik vrati s odmora, pa ćemo pričati s njim. Najvjerovatnije da će ovdje biti protesti. Ima još ljudi kojima se slično desilo. Niko ništa nije smio da govori u javnosti, mi smo prvi. Drugo, sada se plaše i da odu u tu bolnicu - rekla nam je Danijela, između ostalog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.