REKONSTRUKCIJA

Premijer Nihad Uk u razgovoru za „Avaz“ potvrdio: Stranka za BiH leti iz Vlade KS

Moja pozicija je u svim pregovorima do sada bila neupitna, kazao je Uk. Stranka za BiH igrala ulogu trojanskog konja SDA

Uk: Danas odluka. Twitter

Danijal Hadzovic

14.9.2023

Vlada Kantona Sarajevo danas bi trebala postići definitivan dogovor o rekonstrukciji koja bi podrazumijevala izbacivanje Stranke za BiH iz vlasti. Ovo je u razgovoru za „Dnevni avaz“ potvrdio Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo.

- Nijanse su u pitanju u dogovoru. Iskreno, očekujem da će danas (najkasnije) biti postignut konačni dogovor i da će se krenuti u rekonstrukciju Vlade KS - kazao je Uk.

 Održati kontinuitet

Ipak, dosta nedoumica u javnosti unio je Elvis Vreto, koji je kazao da ni pozicija Uka, kao premijera, nije sigurna.

- Ko garantira da će premijer biti Uk? Ne znači da neće biti premijer, ali stranački organi NiP-a, SDP-a i NS-a će u četvrtak (14. septembra) donijeti odluke - kazao je Vreto.

Ipak, Uk ističe da je njegova pozicija na čelu Kantona Sarajevo zasad neupitna.

- Moja pozicija je u svim pregovorima do sada bila neupitna. Ono u čemu je u pravu gospodin Vreto jeste da ništa nije sigurno u životu, odnosno da se stvari mogu mijenjati na dnevnoj bazi. Ono što je bila tema razgovora i pregovora jeste da se treba održati kontinuitet kada je u pitanju premijerska pozicija, ali, ako politika drugačije dogovori, možda će biti upitna i moja pozicija, ali za sada nema ništa od toga - naveo je Uk.

Neophodno izbacivanje

Premijer Kantona Sarajevo naveo je kako je izbacivanje Stranke za BiH neophodno kako bi se konačno podvukla crta i osigurala funkcionalna većina.

- Veoma je bitno podvući crtu, podvlačenjem te crte Stranka za BiH izlazi iz vlasti i ide na klupu za rezervne igrače. Mi ćemo nastaviti u kapacitetu u kakvom jesmo. Popriličan broj zastupnika će podržati ovu Vladu KS i nadam se da će prohodnost odluka u Skupštini biti mnogo efikasnija nego što je bila u prethodnom mandatu. Ta rekonstrukcija je neophodna - najavio je Uk.

Podsjetimo, Stranka za BiH i NES dogovorili su ulazak u vlast s trojkom na svim nivoima. Ipak, NES i SBiH najprije su saopćili da neće biti dio Vijeća ministara BiH, da bi onda, pred samu odluku Kristijana Šmita (Christian Schmidt) o nametanju nove vlade, najavili da neće biti dio ni nove većine na nivou FBiH, a bez njihovih glasova došlo je u pitanje i samo formiranje nove Vlade KS. Ipak, i bez ove dvije stranke, većina ruku je na kraju sakupljena. Mnogi su bili stava da su NES i SBiH u navedenu koaliciju ušli samo kako bi igrali trojanskog konja za SDA.

S obzirom na to da je Stranka za BiH prethodno ušla u Vladu KS, njihovo izbacivanje iz vlasti bio je logičan potez nakon što su trojku „izdali“ na ostalim nivoima.

Igrači s klupe

Na pitanje da li strahuje da bi mogao biti uklonjen s mjesta premijera prije isteka mandata, Uk je kazao:

- Sve je otvoreno. Možda se sadašnji igrači s klupe već iduće godine vrate u igru. Ono što sam naučio u ovih desetak godina bavljenja politikom jeste da ništa nije sigurno i da ono što mislimo da je najlogičnije u politici često ne bude tako. Nova rekonstrukcija i nove rekonstrukcije Vlade KS su prilično sigurne. Možda ne u ovom mandatu, mada ne bih odbacio ni tu mogućnost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.