SARAJEVO

Bećirović i Rajli: UK snažno podržava suverenitet i terItorijalni integritet BiH

Tokom razgovora sagovornici su poručili da će nastaviti sa aktivnostima koje će voditi produbljivanju saradnje dvije zemlje

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

15.9.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Džulijanom Rajlijem (Julian Reilly) o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Napad na ustavni poredak BiH

Denis Bećirović je naglasio da već treći mjesec traje opasan napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smiju se potcijeniti separatistički političari koji antidejtonskim potezima urušavaju ključne institucije koje garantiraju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. On je rekao da je važno intenzivirati saradnju Bosne i Hercegovine sa zemljama svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, s ciljem zaštite mira i ustavnog poretka.

Bećirović je istakao da je podrška prijateljskih zemalja, poput UK, od izuzetne važnosti za državu Bosnu i Hercegovinu, pogotovo u vrijeme kada destruktivni političari u bosanskohercegovačkom entitetu RS ugrožavaju evropski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Sigurnost, stabilnost i napredak

Ambasador Džulijan Rajli je naglasio da UK ostaje posvećeno pružanju podrške vladavini prava, demokratskim procesima, sigurnosti, stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine. Ambasador Rajli je istakao da je UK odlučno da i dalje bude faktor mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te da će raditi na dobrobit svih građana u našoj zemlji.

Između ostalog, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović se zahvalio ambasadoru UK u BiH Džulijanu Rajliju na kontinuiranoj podršci euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora sagovornici su poručili da će nastaviti sa aktivnostima koje će voditi produbljivanju saradnje dvije zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.