VIJEĆE EVROPE

Ćudić: Presuda Kunarcu treba služiti kao osnova za procesiranje zločina protiv čovječnosti u Ukrajini

Govorila je o sistemskim propustima u proteklim decenijama kada je u pitanju sistem podrške za žrtve

Sabina Ćudić. Naša stranka

H. J. I.

15.9.2023

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i delegatkinja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Sabina Ćudić učestvovala je na sjednici Komiteta za poštovanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet) koja je održana u Parizu kao jedina njegova članica iz BiH.

Ćudić je izložila podatke o zabilježenim neregularnostima na bh. izborima 2022. godine, te govorila o neophodnosti usvajanja mjera zaštite integriteta izbora u Bosni i Hercegovini, sa ciljem zaustavljanja izbornih krađa. 

Silovanja tokom agresije na BiH

Poslanica Ćudić članica je i Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, na kojoj se, između ostalog, raspravlja o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama.

Ćudić je iznijela podatke o haškom pristupu procesiranju silovanja počinjenih tokom agresije na BiH. Pred Tribunalom u Hagu je prvi put u historiji utvrđeno da je silovanje zločin protiv čovječnosti, te da je korišteno kao metoda ratovanja. Ovo je potvrđeno u presudama protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića za silovanja i zlostavljanja počinjena 1992. godine u Foči.

Sistemski propusti

O tome je govorila u kontekstu ratnih zločina u Ukrajini te naglasila da je presuda Kunarcu osnova za procesiranje zločina protiv čovječnosti u Ukrajini.

Govorila je o sistemskim propustima u proteklim decenijama kada je u pitanju sistem podrške za žrtve, te o važnosti da svi počinitelji moraju biti presuđeni jer neprocesiranje ratnih zločina nastavlja da retraumatizira žrtve u Bosni i Hercegovini. Hrabra svjedočenja bosanskohercegovačkih žena otvorila su put ka procesiranju svih slučajeva ratnog silovanja kao zločina protiv čovječnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.