KONSTRUKTIVNI SASTANCI

Ministar Konaković susreo se sa ministrom vanjskih poslova Države Katar

Ministri Konaković i Al-Moraikhi istakli su dobre i prijateljske odnose dvije države bez otvorenih pitanja

Sa održanog sastanka. MVP BiH

N. Č.

21.9.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković 20.septembra 2023. godine tokom boravka u Njujorku, susreo se sa ministrom vanjskih poslova Države Katar sultanom Saadom Al-Moraikhijem.

Ministri Konaković i Al-Moraikhi istakli su dobre i prijateljske odnose dvije države bez otvorenih pitanja.

Razgovarali su o razvoju i realizaciji postojeće katarske inicijative za osnivanje Fonda prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Katara iz kojeg bi se finansirali projekti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Bosni i Hercegovini sa naglaskom na mlade poduzetnike sa dobrim idejama.

Intenzivirati saradnju

Ministri su konstatovali da dobre političke odnose ne prate i dovoljno razvijeni ekonomski odnosi te se složili da je potrebno intenzivirati saradnju u područjima energetike, turizma, proizvodnje hrane i vode, infrastrukturnim projektima i sl.

Na marginama Generalne skupštine UN-a ministar Konaković se susreo i sa palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom Al-Malikijem.

Uspostavljanje trajnog mira

Ministar Konaković je izjavio da Bosna i Hercegovina podržava sve konstruktivne napore u pravcu mirnog okončanja arapsko-izraelskog sukoba i uspostavljanje trajnog mira, osuđuje svako nasilje i rat.

Ministar vanjskih poslova Palestine pozvao je ministra Konakovića u službenu posjetu, a ista bi mogla uslijediti do kraja godine.

Izražena je potreba za nastavkom održavanja političkih konsultacija između dvije države.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.