"AVAZ" U NEUMU

Drugi dan kongresa Javnog sektora u BiH: Tema "Izazovi održivosti u upravljanju javnim finansijama"

Gosti predavači su bili: Marko Čular, Nataša Obradović, Veljko Trivun, Zijad Lugavić, Aida Đozić, Elvis Bebaković i Arnela Muhotić

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

21.9.2023

Drugi kongres Javnog sektora u BiH “Izazovi održivosti” održava se u Neumu od 20. do 22. septembra, u organizaciji konsultantske kuće “Revicon”.

U toku drugog dana kongresa razgovarano je o temi “Izazovi održivosti u upravljanju javnim finansijama”.

Predstojeći izazovi

Gosti predavači su bili: Marko Čular, Nataša Obradović, Veljko Trivun, Zijad Lugavić, Aida Đozić, Elvis Bebaković i Arnela Muhotić.

Panel-diskusija predstavlja ključne aspekte i predstojeće izazove održivog upravljanja javnim finansijama koje će oblikovati budućnost ove oblasti utemeljenu na principima održivosti, odgovornosti i transparentnosti.

Razgovarano je i o temama: “Primjena modela tri linije u javnom sektoru”, “Održivo planiranje budžeta prema učinku”, “Održivo poslovanje javnih preduzeća”, “Poslovni modeli za održivi razvoj gradova”, “Revizija učinka kao supervizor reformskih procesa u javnom sektoru”, “Programsko i ’zeleno’ budžetiranje kao instrument zelene tranzicije” i “Unapređenje upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru”.

Održivi razvoj gradova

Dr. sc. Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, fokusirao se na poslovne modele za održivi razvoj gradova i istakao:

- Pametni gradovi mogu koristiti poslovne modele da procijene koju vrijednost nude građanima kroz integraciju IKT-a u svoju infrastrukturu i usluge. EU je poslovne modele proglasila ključnim pitanjem za pametne gradove. Nije riječ o naučnoj fantastici, već gradovima koji su prošli kroz proces digitalne transformacije. Najčešće se radi o inovacijama koje se na prvu čine jednostavnima i koje građani brzo prihvaćaju, a pritom zaboravljaju kako im je bilo prije njih. Pametan grad je onaj grad koji koristi digitalne tehnologije kako bi svoje svakodnevne aktivnosti učinio produktivnijima – s manje troška, nudeći time kvalitetnije usluge svojim građanima, te stvarajući pogodno tlo za nove investicije, privredni rast, ali i kvalitetniji i privlačniji život - da gradski uredi budu digitalizirani, da se koristi koncept pametnog upravljanja otpadom i zrakom, da se implementira koncept e-transporta, parkiranja i upravljanja energentima, i slično. Grad Tuzla trenutno se nalazi u drugoj fazi razvoja pametnog grada te, ukoliko nastavi ovim tempom razvoja, ubrzo može doći do treće faze zrelosti, u kojoj se nalazi većina evropskih gradova.

Moderator drugog dana kongresa “Izazovi održivosti” bio je Milan Dmitrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.