CRNI DANI

SDA: Stranka osuđenih, optuženih i osumnjičenih

Od nestašnog Asima, preko Fadila, do Osmice

Stranka osuđenih, optuženih i osumnjičenih. Facebook

Danijal Hadzovic

27.9.2023

Salko Zildžić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH i Bakirov udarnik iz Tuzlanskog kantona, dobio je godinu kućnog zatvora nakon što se nagodio sa srbijanskim tužilaštvom. Zildžić je, pak, najavio da kaznu neće odslužiti nego otkupiti, s obzirom na to da je u BiH moguće otkupiti kazne do godinu zatvora.

Ovom presudom Zildžić se pridružio cijeloj plejadi političara iz SDA koji posljednjih godina imaju probleme sa zakonom ili čak osuđujuće presude. U februaru 2017. godine uhapšen je tadašnji generalni sekretar ove stranke Amir Zukić, a s njim je optužen i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić zbog uzimanja mita za zapošljavanje u državnim kompanijama. U julu 2022. godine Zukić je osuđen na tri godine, dok je Sarajlić oslobođen optužbi.

"Završavanje" funkcija

Nestašni Asim će, međutim, postati akter nove afere tačno tri godine kasnije, u februaru 2020., kada je Semir Efendić objavio snimak na kojem Sarajlića čujemo kako neimenovanom delegatu ove stranke nudi zapošljavanje supruge u zamjenu za glas za Fikreta Prevljaka umjesto Efendića prilikom izbora za kantonalnog čelnika ove stranke. Sarajlića na snimku čujemo kako se hvali i još nizom počinjenih kriminalnih radnji, poput „sređivanja“ Abdulahu Skaki da bude izabran za gradonačelnika Sarajeva uprkos prvobitnom nedostatku većine u Gradskom vijeću. I za ovo djelo Sarajlić je na kraju oslobođen, s obzirom na to da je Općinski sud u Sarajevu zaključio da snimak nije bio valjan dokaz.

Sarajlić: "Završavao" stvari. Facebook

Skaka, za kojeg se Sarajlić hvalio da mu je završio izbor za gradonačelnika, uhapšen je 23. maja ove godine u okviru akcije "Vizionar", a osumnjičen je za počinjenje više krivičnih djela – zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Novalić: Prvostepeno osuđen. Armin Durgut / Pixsell

Jednu od najvećih afera SDA-ovci su nam proizveli 2020. godine, kada su protagonisti ove stranke, s Fadilom Novalićem na čelu, za čak 10,5 miliona KM nabavili, ispostavit će se, neupotrebljive kineske respiratore po cijeni znatno višoj od tržišne. Zbog ovog nedjela Novalić je prvostepeno osuđen na 4,5 godina zatvora, a zajedno s njim osuđeni su i bivši šef Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak te malinar Fikret Hodžić.

Počeli bježati

Posebno čest gost u sudovima bio je Osman Mehmedagić Osmica, koji je optuživan za zloupotrebu položaja zbog izuzimanja snimka nadzorne kamere iz pošte (za šta je oslobođen od Branka Perića) te falsificiranje fakultetske diplome.

Osmica: Problemi sa zakonom. Avaz

Zanimljiv je i slučaj Fikreta Prevljaka. Često u kuloarima spominjan kao jedan od aktera u slučaju “Dženan Memić”, u kojem se ubistvo mladića pokušalo podvaliti kao saobraćajna nesreća, Prevljak je, prema pouzdanim informacijama, napustio BiH, u kojoj rasprodaje imovinu, te je pobjegao u Tursku.

Prevljak: Pobjegao iz BiH. Fena

Mnogi zapravo ocjenjuju da su ovi procesi bili samo vrh ledenog brijega te da brojne važne protagoniste tek čekaju procesi za razna kriminalna djela koja su u 30 godina vladavine ostavili iza sebe.

Sebijina kompilacija

Iako protiv nje još nije podignuta optužnica, brojne krivične prijave sakupila je i prva dama ove stranke Sebija Izetbegović. 

Sebija: Hoće li doći na red. Twitter

Ova lažna doktorica i magistrica, kojoj su poništene diplome jer nije posjedovala diplomu magistra niti bilo kakav dokaz o uredno položenim ispitima, između ostalog, ima prijave za nesavjesno liječenje podnesene od porodica osoba koje su usljed pandemije koronavirusa preminule u KCUS-u, sumnjiči se da je odgovorna za postavljanje Fadilovih „malina respiratora“ na intenzivnu njegu, kao i za lažno predstavljanje.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.