ŠTA SE DESILO?

Umjesto u 13:00, Dačiću javili da je slikanje u 13:30: On se pravdao da nije došao zbog zastave Kosova

Valjda da izbjegne bruku, srbijanski ministar je to iskoristio da tvrdi da on navodno nije htio doći na slikanje zbog zastave Kosova

Samit u Tirani: Da li Dačić namjerno nije pozvan?. Instagram

Danijal Hadzovic

6.10.2023

Ministri država zapadnog Balkana danas su učestvovali na sastanku ministara vanjskoj poslova u okviru Berlinskog procesa u Tiranu, a sastanku je nazočila i njemačka ministrica vanjskih poslova Anelena Berbok (Annalena Baerbock).

Kazao da je Kosovo razlog

Zanimljivo je da se na slikanju ministara danas nije pojavio ministar vanjskih poslova Srbije Ivice Dačić.

On je u kasnijoj izjavi za medije naveo da nije htio da učestvuje u grupnom slikanju sa ostalim ministrima Berlinskog procesa, ispred zastave Kosova, jer ga, kako ističe, Srbija ne priznaje.

- Mi učestvujemo u Berlinskom procesu ali on je statusno je neutralan. Sa naše strane je sve bilo u redu kada je riječ o samom sastanku i na mjestu gdje se sastanak odvija ali kao što ste vidjeli ja nisam htio da učestvujem u grupnom fotografisanju ispred zastave Kosova, jer Srbija ne priznaje Kosovo. Srbija poštuje svoj teritorijalni integritet i suverenitet i ja nemam pravo kao ministar vanjskih poslova da gazim osnovne političke stavove koje je utvrdila država Srbija na čelu sa predsjednikom Vučićem - rekao je Dačić.

Slučajna greške ili ne?

Ipak, prema informacijama do kojih je "Avaz" došao iz pouzdanih izvora, razlog zašto Dačić nije bio na slikanju puno je banalnije prirode. Naime, Dačić je razumio da se će slikanje biti upriličeno u 13:30 umjesto u 13:00.

Dačić se navodno zaista i pojavio na naznačenom mjestu u 13:30, no tada već nije bilo nikoga od ministara s kim  bi se  mogao fotografirati.

Valjda da izbjegne bruku, srbijanski ministar je svoje nenamjerno nepojavljivanje iskoristio da se opravda kako on navodno nije htio doći na slikanje zbog zastave Kosova.

Za sada je nejasno da li je Dačiću ciljano ili slučajnom greškom javljeno pogrešno vrijeme slikanja, ili je pak on samo pogrešno razumio poruku. Naime, poznato je da Dačić ne govori engleski te da sa sobom na sastanke uvijek vodi prevoditeljicu, pa nije isključeno ni da se zapravo malo "izgubio" u prevodu.

Ma šta da je bio stvarni razlog, zbog svega se u konačnici mogao samo slikati. Sam.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.