SIMBOLIČNI ČIN

Građani mostarsku deponiju "proglasili" opasnom zonom

Naše zdravlje i životi su ugroženi zbog „Uborka“, kaže Hujdur

Postavljeni znakovi. M. Smajkić

Meliha Smajkic

13.10.2023

Građani okupljeni oko Inicijative „Jer nas se tiče“ danas su, simbolično, postavljanjem svojevrsnih znakova opasnosti, u svojim dvorištima, u prigradskom naselju Vrapčići deponiju „Uborak“ proglasili opasnom zonom.

Oni se, podsjetimo, već četiri godine, bore za zatvaranje ove regionalne deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju. Poručili su kako im je cilj poslati jasnu poruku gradskim vlastima da se njihova zabrinutost i zahtjevi više ne mogu ignorisati.

- Naše zdravlje i životi su ugroženi zbog opasnih uslova na deponiji Uborak. Bili smo strpljivi, molili smo za pomoć, ali gradske vlasti ne samo da su se oglušile na naše zahtjeve, već su i aktivno radile da nas obeshrabe da se borimo za svoja prava. Ovim simboličnim činom želimo dati do znanja da nećemo mirno stajati dok nam je sigurnost ugrožena - izjavio je Fuad Hujdur, član Udruženja.

Naglasio je da je trenutna situacija na deponiji kritična te upozorio gradske vlasti da se, konačno, uozbilje.

- Ovo je borba za sigurnost i dobrobit svih građana Mostara. Zahtijevamo zatvaranje i sanaciju deponije Uborak i određivanje nove lokacije koja je u skladu sa savremenim ekološkim standardim – izjavio je Edhem Čustović, predstavnik Inicijative.

U toku je i sudski proces koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu po novoj tužbi koju su građani podnijeli radi poništenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim se odobrava Plan prilagođavanja JP „Deponija“ Mostar za upravljanje otpadom na toj lokaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.