SLUŽBENA POSJETA

Gregorian: Napori Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma su djelotvorni

Sve manji prostor za građansko djelovanje podriva prevenciju nasilnog ekstremizma, poručio je Gregorian

Rafi Gregorian. N. Šaljić

H. J. I.

13.10.2023

Rafi Gregorian (Raffi), zamjenik podsekretara Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma, boravio je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini od 10. do 13. oktobra kako bi osnažio podršku UN-a naporima Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma i razgovarao o aktuelnim i novim prijetnjama. Tokom ovog posjeta, Gregorian se sastao sa visokim zvaničnicima iz oblasti odbrane i sigurnosti, parlamentarcima, vrhovnim poglavarom Islamske zajednice, predstavnicima civilnog društva, Uredom visokog predstavnika, specijalnim predstavnikom Evropske unije i članovima diplomatskog kora.

Povratak građana BiH iz Sirije

- Za pohvalu je posao koji vlasti Bosne i Hercegovine nastavljaju da obavljaju u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma na domaćem terenu i davanju doprinosa regionalnim i globalnim naporima u borbi protiv ove prijetnje koja se neprestano mijenja - izjavio je Gregorian. 

- Raduje me što možemo sarađivati s Bosnom i Hercegovinom kako bismo omogućili primjenu sredstava koja se pridržavaju ljudskih prava za otkrivanje i zaustavljanje stranih terorističkih boraca i drugih ozbiljnih kriminalaca koji pokušavaju zračnim putem da uđu u zemlju ili prođu kroz nju. Naš Program suzbijanja terorističkih putovanja ne samo da pomaže Bosni i Hercegovini da ispuni obaveze Vijeća sigurnosti, već također ispunjava standarde Organizacije međunarodne civilne avijacije i integriše se s evropskim sistemima, što bi trebalo olakšati integraciju u Evropsku uniju. Koraci koje Bosna i Hercegovina pravi ka pridruživanju Europolu i unaprijeđenju postupanja s migracijskim tokovima također su ohrabrujući.

Gospodin Gregorian je istaknuo i važnost povratka oko stotinu državljana BiH iz kampova na sjeveroistoku Sirije. 

- Velika većina u toj grupi su djeca, koja su na nezakonit način lišena slobode i koja žive u teškim uslovima, izložena stalnom nasilju i traumi od strane elemenata ISIS-a prisutnih u kampovima, te nemaju nikakvih prava - primjetio je. 

- Dobra vijest je da Bosna i Hercegovina ima uspostavljen plan za siguran povratak ovih državljana i za pravno gonjenje odraslih osoba koje su možda počinile zločine u zoni sukoba. Zajedno sa UNICEF-om i 13 drugih organizacija UN-a, moja kancelarija vodi sveobuhvatan program pružanja pomoći koja je prilagođena svakoj zemlji koja želi da izvrši repatrijaciju svojih državljana - dodao je. 

- Izvlačenje ove djece na sigurno je najurgentnije pitanje i u interesu svih - rekao je Gregorian, a što je prethodno u više navrata i naglašeno od strane mehanizama UN-a za ljudska prava, uključujući i Specijalnu izvjestiteljicu za promociju i zaštitu ljudskih prava u borbi protiv terorizma.

Prisutstvo dezinformacija

Dok je s jedne strane naglasio efektivnost vlasti u borbi protiv terorizma, Gregorian je izrazio uznemirenost zbog stalnog prisustva dezinformacija i govora mržnje širom zemlje, uključujući i negiranje strahota i zločina počinjenih tokom rata 1992-1995, posebno genocida u Srebrenici, mizoginije te ponovljenih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i vladavine prava općenito. 

- Nekontrolisani, takvi obrasci stvaraju uslove koji pogoduju širenju nasilnog ekstremizma i terorizma - rekao je Gregorian.

- Iz takvog ponašanja ne može proizaći ništa dobro.

Gregorian je također izrazio uznemirenost zbog nedavnog nacrta zakona koji direktno utiče na prava slobode izražavanja i udruživanja, te će dalje suziti prostor za građansko djelovanje.

- Nedavna rekriminalizacija klevete i nacrt Zakona Republike Srpske o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija nisu u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava i stvaraju pravnu nesigurnost. 

Gregorian je pozvao na povlačenje zakona, jer je suprotan brojnim rezolucijama Generalne skupštine koje veličaju vrline opštedruštvenog odgovora na terorizam, koji uključuje civilno društvo i duboko je ukorijenjen u ljudskim pravima. Dodao je da bi takav zakon zapravo otežao borbu protiv terorizma. Gregorian je napomenuo da UN može pružiti tehničku pomoć koja može pomoći u suzbijanju finansiranja terorizma, uz očuvanje prostora za građansko djelovanje, u skladu s preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca.

Regionalna TECH radionica

U periodu od 10. do 11. oktobra, Gregorian je u Sarajevu zvanično otvorio Regionalnu TECH radionicu za podizanje svijesti o borbi protiv terorizma na području Evropske unije i Sjeverne Afrike, koju je organizirao Globalni program UN-a za borbu protiv terorizma o kibernetičkoj sigurnosti i novim tehnologijama Kancelarije UN-a za borbu protiv terorizma (UNOCT). Radionica je bila usmjerena na razvoj nacionalnih politika protiv terorizma i operativnih odgovora na korištenje novih tehnologija u terorističke svrhe, kao što su dronovi i umjetna inteligencija, uz očuvanje ljudskih prava.

Zaključujući svoju posjetu, gospodin Gregorian pridružio se rezidentnoj koordinatorici UN-a za Bosnu i Hercegovinu, gospođi Ingrid Macdonald, u ponovnom potvrđivanju predanosti UN-a u pružanju podrške mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.