IZABRAO CMS

Ovo je sudija koji će voditi proces protiv Milorada Dodika

Podsjećamo, biralo se između devet sudija

Mirsad Strika i Milorad Dodik. Sud BiH / Avaz

Miralem  Aščić

17.10.2023

Mirsad Strika, sudija Suda BiH, vodit će proces protiv Milorada Dodika, potvrđeno je za portal "Avaza".

Strika je izabran putem sistema za automatsko upravljanje predmetima. Ranije je "Avaz"najavio da će sudija koji će suditi Dodiku biti biran putem CMS.

Tako će Strika, iskusni sudija i veliki profesionalac, voditi proces protiv predsjednika RS i lidera SNSD-a

Podsjećamo, biralo se između devet sudija.

Za sudiju Suda Bosne i Hercegovine imenovan je 17. decembra 2009.godine, a na dužnost je stupio 15. januara 2010. godine. Tokom svoje karijere sudija Mirsad Strika je bio član VSTV-a od novembra 2004. godine do novembra 2008. godine, zatim član Federalne izborne komisije od 1996. godine do 2001. godine.

Rođen je 1958.godine u Klopču kod Zenice. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Odjeljenje u Zenici, diplomirao je 1981.godine. Pravosudni ispit je položio 1984.godine. Od 05. januara1982. godine bio je pripravnik na Vojnom sudu u Sarajevu, a 1985. godine imenovan je za sudiju. 

Od tada je obavljao dužnost sudije u Vojnom sudu Sarajevo i Okružnom vojnom sudu u Zenici, a funkciju tužioca u Okružnom vojnom tužilaštvu Sarajevo, Višem javnom tužilaštvu Sarajevo, Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Strika je bio sudija u predmetima protiv Selme Cikotića, Zdravka Mamića, Gorana Zupca, Dragana Mektića, Fahrudina Radončića. Vodio je predmete "Damask", koji su se odnosili na povratnike sa sirijskog ratišta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.