VLADA ZDK

Potvrđeno pisanje "Avaza": Bakir nagradio Pivića premijerskom funkcijom zbog eliminiranja Mehmedovića na Kongresu

On je bio predsjednik Izborne komisije SDA, koja je odbijala kandidature Šemsudina Mehmedovića za predsjednika stranke

Izetbegović: Nagradio Pivića. Fena

S. S.

18.10.2023

Izvršni odbor KO SDA ZDK na sjednici održanoj u Zenici analizirao je i potvrdio kandidate koje su gradske i općinske organizacija SDA iz ZDK kandidovale za budućeg premijera i članove nove Vlade ZDK.

- Za mandatara za sastav nove Kantonalne vlade IO KO SDA ZDK, na prijedlog GO SDA Zenica, predlaže Nezira Pivića. Na istoj sjednici IO KO SDA ZDK predložio je i ostale kandidate za resore kojima će upravljati kadrovi SDA ZDK. 

Predloženi su sljedeći kandidati: resor obrazovanja, na prijedlog OO SDA Kakanj, Mirza Mušija, resor unutrašnjih poslova, na prijedlog GO SDA Visoko, Emir Vračo, resor poljoprivrede, na prijedlog OO SDA Tešanj, naknadno će biti predložen, resor pravosuđa, na prijedlog KO SDA ZDK, Nebojša Nikolić, naveli su iz SDA ZDK.

Podsjećamo, ranije je portal "Avaza" pisao da će Bakir Izetbegović nagraditi Nezira Pivića premijerskom funkcijom.

Razlog za to je odrađivanje posla kao predsjednik Izborne komisije SDA na eliminaciji Šemsudina Mehmedovića u borbi za predsjednika stranke.

On je kao predsjednik Izborne komisije odbaio kandidature za predsjednika SDA iz onih općinskih i regionalnih organizacija stranke koje su podržavale Mehmedovića.

Odbijale su se i kandidature gdje je predloženo više kandidata iako Statut SDA nudi takvu mogućnost. Kasnije su eliminirani i delegati koji su bili bliski Mehmedoviću, jer je postojao strah od toga da se neće održati Kongres, a za takvo nešto je bilo potrebno da se ne pojavi trećina delegata.

Izgovor za odbijanje kandidatura bilo je protustatutarno Uputstvo o postupku kandidiranja. Iako se u stranci Pivić naziva „vrsnim pravnikom“, osnova prava je to da niži akti moraju biti u skladu s višima, a u konkretnom slučaju Uputstvo mora biti u skladu sa Statutom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.