UDRUŽENJE "EKO AKCIJA"

Sarajevo i dalje najzagađeniji glavni grad u Evropi

Vrijednosti sumpor-dioksida i prašine su često visoko iznad dopuštenih

Zagađen zrak. Avaz

Z. K.

4.11.2023

Zagađenost zraka u većim bh. gradovima i dalje je veliki problem. Vrijednosti sumpor-dioksida i prašine su često visoko iznad dopuštenih, a i dalje se mnogi kancerogeni polutanti čak i i ne mjere u kontinutietu.

Bez rješenja

- Sarajevo najzagađeniji glavni grad u Evropi i to jeste dramatično, ali ono što još veći problem je što znamo da problem postoji ali oni koji imaju mogućnost da ga riješi ne rade to – kazao je Anes Podić, predsjednik Udruženja "Eko akcija"

Prema podacima Centra za okoliš, koji vrši monitoring zraka na području Zeničko-dobojskog kantona, zrak je, iako bolji nego prije jer je stara toplana zatvorena, i dalje lošeg kvaliteta. Prašina, pogotovo ona ispod 2 i po mikrona, ono je što najviše zabrinjava.

Teški metali

- Jer te čestice direktno prelaze u pluća, a one čestice ispod jedan mirkon prolaze direknto u krv gdje organizam nema nikakve zaštite od takvih čestica, a ositm toga te čestice često sadrže i teške metale - organska jedinenja tako da sye akumiliraju u organizmu. 

Znači, ne moraju vam odmah, ali naštete nam nakon određenog vremena i mogu izazvati jako velike probleme - kaže Halim Prcanović iz Instituta "Kemal Kapetanović" Zenica.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.