SARAJEVO

Mekdonald: Uključiti mlade u definisanje odgovora na klimatsku krizu

Rekla je da mladi nisu pasivni i ne čekaju da neko za njih donese odluke i da UN nastoji da ih uključi u procese koji će definisati njihovu budućnost

Ingrid Mekdonald. Fena

FENA

6.11.2023

Mladi ljudi su resurs za pronalaženje rješenja za globalnu klimatsku krizu, istaknuto je na konferenciji "Mladi i mobilnost u kontekstu klimatskih promjena: izazovi i prilike", koja se održava danas u Sarajevu.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald (Macdonald) poručila je da treba raditi s mladima kako bi se čuo njihov glas u definisanju odgovora na klimatsku krizu s kojom se svijet suočava.

Dodala je da mladi nisu pasivni i ne čekaju da neko za njih donese odluke i zato UN nastoji da ih uključi u procese koji će definisati njihovu budućnost.

Socioekonomske posljedice

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjedavajući Zelenog kluba Saša Magazinović izjavio je da BiH ima obavezu da ozbiljnije pristupi temi klimatskih promjena i pokrene sve institucije kako bi suočavanje sa socioekonomskim posljedicama tih promjena bilo manje bolno za zemlju.

Naglasio je da je svijest mladih o toj temi više razvijena nego kod starijih generacija i zato mlade treba uvoditi u tu tematiku, kako bi u budućnosti na odgovornim pozicijama radili bolje od mnogih kojima je to sada manje bitno.

Ambasador Arapske Republike Egipat u BiH Jaser Abdelrahma Ali Sorur (Yasser Abdelrahman Ali Sorour) naveo je da su klimatske promjene činjenica na koju moramo hitno reagovati i u čemu mladi imaju vrlo važnu ulogu, zbog čega je bitno da na ovakvim događajima iznesu svoje mišljenje.

UAE domaćin u novembru

Konferenciju zajednički organizuju Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u saradnji s ambasadama Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Događaj je upriličen povodom ovogodišnje Konferencije strana Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama čiji domaćin će u novembru i decembru ove godine biti Ujedinjeni Arapski Emirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.