REAKCIJE

Plakalo za "Avaz": Nije korektno prema Evropskoj komisiji da se minimizira odluka o uvjetnom početku pregovora

Ova odluka Evropske komisije je itekako pozitivna, te čak "gleda kroz prste" Bosni i Hercegovini, rekao je Plakalo

Plakalo: Ispunili smo samo dva od 14 prioriteta. Fena

Alen Bajramovic

8.11.2023

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo izjavio je da nije korektno da se minimizira današnja odluka komesarijata Evropske komisije o preporučivanju započinjanja pregovora sa EU.

- Obzirom da su se u javnosti pojavile oprečne informacije kako je BiH dobila "crveno" svjetlo kada je u pitanju današnja odluka komesarijata Evropske komisije, i da nije u pitanju nikakvo zeleno svjetlo, potrebno je sa jednog ozbiljnog stajališta pristupiti komentarisanju ovakvih tvrdnji. 

Ne postoji "crveno" svjetlo

Dakle, na današnjem zasjedanju komesarijata EU koji uključuje sve komesare EU a pod predsjedavanjem EK Ursule fon der Lajen (von der Leyen), postignuta je saglasnost da EK preporuči Evropskom vijeću koje zasjeda sredinom decembra mjeseca da se BiH odobri početak pregovora, ali uz određene uslove. 

Na isti princip je Srbija započela svoje pregovore, te u terminologiji EK ne postoji "crveno" svjetlo, već preporuka koja predstavlja zeleno svjetlo Evropskom vijeću, ali u slučaju BiH postoje određeni uvjeti, za koje se očekuju da budu ispunjeni u narednom periodu, a da je bilo bilo kakvog crvenog svjetla, ne bismo uopće razgovarali o martu 2024. godine, kao o datumu eventualnog početka pregovora, već bismo morali čekati na zasjedanje Kolegija komesarijata EK i Evropskog vijeća koji zasjedaju dva puta godišnje na polovini i na kraju godine, te da su te tvrdnje utemeljene, tek u julu mjesecu naredne godine bi se diskutovalo o BiH u smislu početka pregovora i do zasjedanja Evropskog vijeća već bismo došli na kraj godine.

Prema tome, nije korektno prema Evropskoj komisiji, da se određene izjave koriste suprotno od onoga što je danas dato BiH radi političkih poena, jer se ovdje ne radi niti o poziciji, niti opoziciji, već o narodima i građanima BiH, a dato je da BiH nije jedina ostala bez pregovora sa EU, te je pod istim značenjem naglašen pregovarački proces sa EU i za Ukrajinu i Moldaviju.

Zna se na čemu se treba raditi

Dobili smo Izvještaj, jasno je naglašeno na čemu se treba raditi, i vjerujem da ukoliko bude političke pameti, odgovornosti i dobre volje za sve u BiH, ispunit će se ono što se zahtjeva od strane EK i u obliku 14. prioriteta, i generalno reformi na koje EU gleda kao prioritetne, u martu BiH započinje pregovore sa EU, ali je važno naglasiti da je i ova odluka Evropske komisije odluka koja je vrlo slična dodjeljivanju statusa kandidata prošle godine.

I da pored toga što su jedva ispunjena dva prioriteta od 14 koje je BiH dobila u 2019. godini u okviru mišljenja EK o članstvu BiH u EU, itekako je pozitivna i pokazuje da evropska administracija ulaže velike napore, i čak gleda "kroz prste" BiH, te ova odluka nije samo odluka koja se temelji na radu bh. institucija i usvajanju prioriteta, jer je njihovo usvajanje minimalno, već generalno da se BiH ne ostavlja na začelju, posebno u poređenju sa Ukrajinom i Moldavijom - poručio je Plakalo za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.