ŠEF KLUBA SDP-A

Armin Handžar, vijećnik u Novom Sarajevu, za "Avaz": NiP problematizira izmjene Poslovnika na koje su stavili potpis

SDP u ovom mandatu nije nikada imao aktivnost ili sastanak na kojem je za sagovornika imao SDA, niti je ikad bilo govora o koaliciji, rekao je

Handžar: Ugrožena komunikacija. Facebook

11.11.2023

Iako je mnogo veći fokus bio na Općini Centar, s obzirom na pokretanje opoziva Srđana Mandića (NS), trojka ima problema i u Novom Sarajevu. Oni se vuku od samog početka mandata, a kulminirali su ulaskom načelnika Hasana Tanovića (SDP), koji je došao na tu funkciju kao nezavisni kandidat, na prijedlog NiP-a.

Na kraju je to dovelo do toga da su prije nekoliko mjeseci iz rukovodstva Općinskog vijeća smijenjeni kadrovi NiP-a i NS-a, a međusobne optužbe između NiP-a i SDP-a ne prestaju. O dešavanjima u Novom Sarajevu za „Dnevni avaz“ govorio je Armin Handžar, šef Kluba SDP-a u Općinskom vijeću.

Bez koalicije

Šta je uzrok krize u Općini Novo Sarajevo?

- Uzrok krize u Općini Novo Sarajevo leži u činjenici da je komunikacija na relaciji unutar trojke, a posebno na relaciji NiP-a i ostatka OV Novo Sarajevo, ugrožena od samog početka rada u ovom sazivu. Nepovjerenje se steklo nakon dešavanja na prvim sjednicama Vijeća, a po pitanju imenovanja dvorane „Goran Čengić“ te Zone rekreacije i sporta i sportskog kompleksa u „Vinko Šamarlić“, što je bio jedan od prvih znakova problema, koji su kasnije kulminirali u mnogo ozbiljnije i kompleksnije probleme, što je prevazišlo lokalni nivo organizacije. Pokušaj dominacije jedne stranke nad ostatkom Vijeća nikad nije donio ništa dobro, a o tome se radi i ovaj put.

NiP vas optužuje za saradnju sa SDA. Jeste li vi dio koalicije sa SDA?

- SDP u ovom mandatu nije nikada imao aktivnost ili sastanak na kojem je za sagovornika imao SDA, niti je ikad bilo govora o koaliciji, niti će ih biti u bilo kojem formatu. Dešavalo se, a vjerovatno će se i dalje dešavati, da na nekim tačkama dnevnog reda, ili pitanjima koja budu na Vijeću, imamo slično glasanje, ali je to slučaj i s ostalim strankama i klubovima vijećnika koji participiraju u OV.

Tok sjednice

U posljednje vrijeme su prisutne sve veće tenzije u Općini Novo Sarajevo. Dio vijećnika je i napustio sjednicu OV na kojoj se raspravljalo o budžetu, a najavljene su i krivične prijave. Šta je sporno s budžetom Općine Novo Sarajevo?

- Nemoguće su situacije u kojima cijeli klubovi napuste sjednicu na tačkama dnevnog reda koje im ne odgovaraju, ili ishodi glasanja o njima ne budu po njihovim uzusima, što predstavlja paralizu rada Vijeća i onemogućava normalan tok sjednice. Nacrt budžeta OV Novo Sarajevo za 2024. godinu nije sporan niti je bio u fokusu rasprava, nego nove komisije koje su formirane, a koje „terete“ budžet, što dio vijećnika i vijećnica NiP-a i NS-a zamjera. Ali stvari su drugačije nego što se predstavljaju u javnosti, jer na izmjene i dopune Poslovnika OV Novo Sarajevo, koje problematiziraju NiP i dijelom NS, svoje potpise stavilo je 16 vijećnika, među kojima i vijećnici NiP-a.

Kakva je budućnost trojke u ovoj općini? Da li postoji šansa za smirivanje strasti ili će trojka na naredne izbore izaći razjedinjena?

- Budućnost BiH, a ne samo lokalne zajednice, priča je okrupnjavanja ideje i koncepta djelovanja trojke te poštivanja Sarajevskog sporazuma koji je osnova rada u KS, a koji je prekršen u više navrata i komunikacija kantonalnih organizacija stranaka trojke na rješavanju stanja kroz kompromis.

Potrebe nižih nivoa

Handžar je mišljenja da lokalne nesuglasice ne trebaju poremetiti pripremu izbora i načela.

- Kantonalne organizacije trojke moraju shvatiti da se u politici moraju osluškivati stanje i potrebe nižih nivoa organiziranja i djelovanja rada. Koncept rada za budući period ne može se svoditi na nadjačavanje i dokazivanje superiornosti jednih na drugim, uz uvjetovanje dogovora sa stranačkim potrebama. Potrebno je iskreno djelovanje i usklađivanje programa, odnosno restart kompletne priče na osnovu novih dešavanja i pojava koje su smetnja u radu trojke te sistemu odlučivanja unutar nje po vertikali hijerarhije - ističe Handžar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.