GOSTOVAO NA FTV

Čampara: Četvorka bi bila ozbiljna konkurencija trojki

Radi grama vlasti, u HNK-u SDA je izigrala sporazum koje su imale četiri stranke i izbacili su NES koji je s njima u USK-u formirao vladu, rekao je

Aljoša Čampara. FTV

H. J. I.

14.11.2023

Četvorka je imala neku šansu, to bi bila ozbiljna konkurencija trojki, kazao je Aljoša Čampara, član Predsjedništva NiP-a, u emisiji Plenum na FTV.

- Radi grama vlasti, u HNK-u SDA je izigrala sporazum koje su imale četiri stranke i izbacili su NES koji je s njima u USK-u formirao vladu. NES je s pravom reagirao na to. Taj kompletan odnos četvorke baziran je na interesnom smislu, htjeli su da daju odgovor trojki da i oni mogu formirati vlast. Kod nas je ustavnopravni sistem takav da morate imati koalicioni kapacitet. Treba pošteno govoriti, SDA je sa SDP-om najjača politička stranka, ali to je nedovoljno ako niste u koaliciji sa drugim partnerom - kazao je Čampara.

"Jedna ideja"

Aida Obuća, potpredsjednica SDA, poručila je da svi oni koji državu BiH stavljaju kao svoj prvi prioritet i koji neće dozvoliti da se bilo kakve aktivnosti dešavaju na štetu BiH - dobrodošli su da razgovaraju sa SDA.

- Da se svi udružimo oko jedne ideje, a poslije da se dogovaramo kako ćemo graditi koalicije - istakla je.

Ona je naglasila da pregovore i eventualno koaliranje ne bi svela samo na koaliciju kojoj će svrha biti preuzimanje vlasti na nivou FBiH ili države.

- Ono što SDA od završetka oktobarskih izbora zagovara, i gdje dobivamo podršku od određenih političkih stranaka, je da se formira jedan probosanski blok, da bude interes države BiH primaran, a tek onda raspodjela pozicija. Nama treba jedan čvrst blok kako bismo odgovorili svim onim silama i akterima koje rade određene aktivnosti koje idu na štetu BiH. Mi smo imali komunikaciju sa NES-om u HNK, i dalje ćemo nastaviti da razgovaramo. Mi smo to pokazali formiranjem Vlade u USK-u i ZDK-u. Ne trebamo tu našu priču, koja je puno šira i ozbiljnija, svesti samo na Vladu u jednom kantonu - objasnila je.

"Emotivna izjava Ogreševića"

Na pitanje računa li SDA još uvijek na NES kao partnera, nakon izjave Nermina Ogreševića da se SDA nije odmakla od pristupa laganja i varanja, kaže:

- To je bila jedna emotivna izjava predsjednika NES-a, imat ćemo mogućnosti kad se stišaju strasti da razgovaramo. Vjerujem u dobru volju, u dobre namjere predsjednika NES-a, i da će SDA uspjeti naći zajednički imenitelj s njima - rekla je Obuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.