POTPREDSJEDNIK FBIH

Igor Stojanović posjetio Posavski kanton

Problemi koje građani Posavskog kantona dijele s onima u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine izrazito su slični, rekao je Stojanović

Slikano tokom posjete. Potpredsjednik FBiH

H. J. I.

29.11.2023

Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, u svojoj prvoj posjeti Posavskom kantonu obišao je opštinu Vukosavlje, te općine Odžak i Orašje.

Izazovi lokalne zajednice

U Vukosavlju, Stojanović je započeo svoju posjetu sastankom s predstavnicima Skupštine opštine, gdje su razgovarali o izazovima s kojima se susreće ova lokalna zajednica. Raspravljali su o infrastrukturi, problemima s vodosnabdijevanjem te o projektima usmjerenim na razvoj privrede, ali i sadržaja za mlade.

U Odžaku, zajedno s predstavnicima SDP-a Posavskog kantona, Stojanović je razmijenio mišljenja s načelnicom Općine Nadom Ćulap, o trenutnoj privrednoj i političkoj situaciji, budućim projektima, problemima korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta te drugim problemima koji otežavaju svakodnevni život građana.

U Orašju je potpredsjednik FBIH održao sastanak s Predsjedavajućim Vlade Đurom Topićem, predsjednikom Skupštine Blažom Župarićem i ministrom pravosuđa i uprave Mirsadom Ahmetovićem, gdje su razgovarali o radu Vlade Posavskog kantona.

Organizirana tribina

Organizovana je i tribina od Srpskog građanskog udruženja-Posavina, na kojoj su građani, povratnici i predstavnici različitih zajednica imali priliku razgovarati s potpredsjednikom FBiH Igorom Stojanovićem o položaju povratnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Tribini su prisustvovali i predstavnici MZ Donja Dubica, Novi Grad, Trnjak, te sveštena lica Miroslav Draško i Nenad Tojić.

- Problemi koje građani Posavskog kantona dijele s onima u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine izrazito su slični. Fokusirani su na infrastrukturalna pitanja, izazove u vezi s osnovnim ljudskim potrebama poput vodosnabdijevanja i stanja cesta, položaju povratnika te suočavanju s odlaskom mladih. Ovo iskustvo naglašava važnost zajedničkih napora na svim nivoima vlasti, kako bismo rješavali izazove i unapređivali život svih građana širom Bosne i Hercegovine. Posebno je ohrabrujuće što, osim navedenih izazova, nisu prisutni međunacionalni problemi - poručio je Stojanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.