RADNI RUČAK

Cvijanović i Ji Ping: Dodatno unaprijediti saradnju u oblastima od obostranog interesa

Sagovornici su zajednički ocijenili da je dosadašnja saradnja rezultirala realizacijom projekata od značaja za obje zemlje

Slikano tokom današnjeg susreta. Predsjedništvo BiH

FENA

5.12.2023

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović bila je gošća na radnom ručku koji je danas u rezidenciji Ambasade Narodne Republike Kine upriličio ambasador NR Kine u BiH Ji Ping.

Stavovi RS

Tokom radnog ručka, Cvijanović je imala priliku da s visokim zvaničnicima Ambasade razgovara o pitanjima od značaja za dvije zemlje, s fokusom na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Upoznala je ambasadora Ji Pinga sa stavovima Republike Srpske u smislu aktuelnih političkih prilika u BiH i regiji, te naglasila važnost očuvanja mira i stabilnosti, istaknuvši da je za prevazilaženje političkih izazova u BiH neophodno poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i Dejtonskog mirovnog sporazuma i unutrašnjih dijaloga predstavnika svih konstitutivnih naroda.

Principijelan odnos prema BiH

Cvijanović je zahvalila NR Kini i njenom rukovodstvu na principijelnom i realnom odnosu prema BiH i poštovanju međunarodnog prava, posebno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija o pitanju visokog predstavnika, kao i podršci koju Kina pruža Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini u različitim oblastima, uključujući privrednu saradnju, investicije i kulturnu razmjenu.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je dosadašnja saradnja rezultirala realizacijom projekata od značaja za obje zemlje, te izrazili očekivanje da će ona kontinuirano jačati na dobrobit svih građana - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.