NA ČEKANJU

Vlada FBiH ipak nije uspjela provesti reformu: Minimalac neće biti 1.000 KM od prvog januara

Čini se da ćemo na stupanje na snagu tih promjena čekati još najmanje nekoliko mjeseci

Minimalac u FBiH: Povećanje odgođeno. Fena

Danijal Hadzovic

7.12.2023

Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM - kazao je sredinom oktobra ministar razvoja, preduzetništva i privrede Vojin Mijatović.

1. juli najranije

Ipak, kako sada stvari stoje od toga neće biti ništa. Iako su iz Vlade FBiH stidljivo najavljivali fiskalne reforme koji bi istovremeno podrazumijevale i smanjene doprinosa, ali i povećanje minimalne plate, s obzirom da se već bližimo kraju godine, izvjesno je da od usvajanja ovog paketa do Nove godine neće biti ništa. Da stvari bude gore, javnost još nije vidjela zvaničan prijedlog Vlade, a sve što do sada znamo je da bi doprinosi u odnosu na bruto navodno trebali biti spušteni na 28 posto (sa sadašnjih 41,5 posto), ali bi istovremeno minimalna plaća trebala biti povećana na 1.000 KM.

Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta kazao je kako se povećanje minimalne plate od 1.000 KM najranije može očekivati 1. jula 2024. godine.

Čavalić: Zakon najranije 1. jula. Fena

- Kada zakoni stignu iz Vlade to će razmatrati oba doma Parlamenta FBiH, pa poslije usvajanja zakoni se trebaju objaviti u Službenim novinama, a zatim da Porezna uprava FBiH prilagodi svoje sisteme novom načinu ubiranja poreza.

Moja procjena je da bi se sve ovo moglo okončati o zakonskom određivanju minimalne plaće od 1.000 maraka oko 1. jula 2024. godine - ističe Čavalić.

Poslodavci i sindikat

Jedan od razloga zašto i pored najava još nema na dnevnom redu Prijedloga zakona o minimalnoj plati možda i činjenica da još uvijek nema društvenog konsenzusa oko ovog pitanja. Udruženje poslodavaca već je istupalo sa stavom da je minimalac od 1.000 KM moguć samo uz drastično smanjenje doprinosa i ostalih nameta.

- Mislim da bi imali najmanje pedeset do šezdeset hiljada radnih mjesta manje. Ali ako gledamo to u paketu sa smanjenjem doprinosa i drugim podsticajima, mislim da je to nešto što bi se moglo dostići –kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović.

Smailbegović: Moguće dostići. Fena

S druge strane, Selvedin Šatorović, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH ističe da ako poslodavac nije u stanju randiku da obezbijedi platu od barem 1.000 KM, ne treba ni da posluje.

- Čim se spomene povećanje minimalca, svi se zadaju u brigu kako će to poslodavci preživjeti. A niko se ne pita kako radnik preživljava s 300 eura mjesečno. Krajnje je vrijeme da se vlasti u oba entitetima "dozovu pameti" i konačno stanu na stranu svojih građana, a ne na stranu kapitala, kao do sada. Ako ne bude tako, egzodus stanovništva će se nastaviti – navodi Šatorović.

Šatorović: Zaustaviti egzodus. Fena

Iako je Vlada FBiH najavila kompromisno rješenje najavljujući da će izaći u susret i radnicima i poslodavcima, tj. istovremeno smanjiti namete i povećati minimalne plate, čini se da ćemo na stupanje na snagu tih promjena čekati još najmanje nekoliko mjeseci.

Medijalna plaća

Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini iznosi 1269 maraka, dok je broj zaposlenih u septembru 2023. godine iznosio 850.523. No, 

Naime, od 850.523 zaposlenih čak njih 517.476 prima plaću manju od prosječne! Medijalna plaća (najčešća) u BiH iznosi oko 1.000

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.