NEVJEROVATNA IZJAVA

Višković: Suđenje Dodiku pretvorit će se u suđenje Šmitu

Šmit će se morati odazvati tom pozivu, iako bi bilo dobro da se ne odazove, rekao je

Radovan Višković. Dejan Rakita/PIXSELL

S. S.

8.12.2023

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković smatra da bi se suđenje predsjedniku RS Miloradu Dodiku pred Sudom BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u nekom sljedećem koraku "moglo pretvoriti u suđenje Kristijanu Šmitu."

Višković je naveo da Dodikova odbrana ima pravo da u okviru cijelog procesa i predmeta pozove Šmita kao krunskog svjedoka, što će biti i urađeno.

- Šmit će se morati odazvati tom pozivu, iako bi bilo dobro da se ne odazove. Smatram da će se sve to pretvoriti u suđenje Šmitu, a ne Dodiku kao predsjedniku RS i Milošu Lukiću kao rukovodiocu "Službenog glasnika" - rekao je Višković i "izrazio nadu da će u cijelom procesu ljudi iz pravosuđa BiH sačuvati dignitet uprkos različitim pritiscima."

Advokat Nobilo

On je kazao da mu je i advokat iz Hrvatske Anto Nobilo, koji učestvuje u odbrani Dodika, rekao da nije normalno ono što se u vezi s tim dešava u 21. stoljeću u BiH, na Balkanu i na vratima EU.

- Nobilo na osnovu pravnih činjenica govori da sve ovo što se dešava u BiH nije demokratski i civilizacijski, kao ni ustavno - da ovdje imamo protektora, kolonijalnu vlast, kao i pojedinca koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik i sebi daje za pravo da, pored postojećih institucija i izabranih predstavnika, donosi zakone i mijenja Ustav - rekao je Višković sinoć za prnjavorsku Televiziju "K3" i dodao da Šmitu i Vijeću za sprovođenje mira u BiH (PIC) ne treba davati značaj, "jer oni za RS ne postoje."

On smatra da je "žalosno to što pravosudni organi BiH vode proces protiv demokratski izabranog predsjednika RS i pozivaju ga na krivičnu odgovornost, iako je radio svoj Ustavom zagarantovani posao."

- Da Dodik potpisivanjem određenih ukaza o proglašenju zakona nije ispoštovao Ustav RS, koji je po svemu usaglašen sa Ustavom BiH, on bi mogao da krivično odgovara - rekao je Višković i izrazio nadu da će visoki predstavnici jednom za to odgovarati, te da će njihova uloga biti razjašnjena.

Kada je riječ o nedavnim sastancima u Briselu, na kojima su učestvovali brojni predstavnici, Višković je naveo da su se tamo, kao i stotinu puta ranije, čule priče o podršci i zaklinjanju u evropski put, ali da su neki "promijenili ploču" čim su se vratili.

Premijer RS je rekao da pritom misli na stranke sa centralom u Sarajevu, te da se, nažalost, "stalno dešava da se prećutkuje kada oni nešto ne prihvate."

- A kada Srbi to urade pravi se strani, medijski i svaki drugi pritisak na RS u smislu da smo mi loši momci, separatisti koji rade protiv BiH i eurointegracija. Paradoks je da se niko više ne zalaže za očuvanje BiH od nas iz RS - istakao je Višković.

Na pitanje da li će BiH naredne godine biti bliža pristupanju EU, Višković je rekao da se na posljednjim sastancima u Briselu i u razgovoru sa nekim odgovornim ljudima EU uvjerio u činjenicu da "Evropa luta".

Podrška Trampu

- U vezi s tim se često postavlja i pitanje do kada će Evropa ostati u ovom kapacitetu, jer je pred velikim izazovima. U njoj jačaju stranke koje idu u pravcu zaštite suvereniteta svojih zemalja - naveo je Višković.

On je dodao da se iduće godine očekuju i predsjednički izbori u SAD, gdje RS ne skriva svoju podršku Donaldu Trampu koji je javno rekao da bi rusko-ukrajinski sukob lako okončao.

- Mogu nas nazivati rusofilima i kako hoće, ali moja želja je da ovaj, kao i sukob na Bliskom istoku, što prije prestane, jer smo i mi u BiH zbog toga platili preveliku cijenu u smislu inflacije i povećanja cijena, uključujući i energenata, na šta nismo mogli da utičemo - rekao je premijer RS.

On je naveo da je inflacija u RS, prema podacima za oktobar, bila na nivou 3,8 posto.

- Očekujem da u novembru i decembru bude još niža i da padne na tri posto, tako da do kraja godine bude negdje na nivou, možda, od osam odsto, za 2023 - rekao je Višković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.