BIJELA NOVA GODINA

Šanse da će biti snijega za Novu godinu su 56 posto

Nijedan prognozni model ovaj tip informacije pouzdano još ne može prognozirati, kazao Krajinović

Sarajevo pod snijegom. Facebook

9.12.2023

Nakon mjestimične, uglavnom slabe kiše, početkom sedmice u BiH prevladavat će pretežno oblačno i stabilno vrijeme. Ovo je za „Avaz“ kazao meteorolog Bakir Krajinović.

- Od srijede su moguće nove padavine koje bi trebale biti u obliku kiše na većem dijelu zemlje. Snijeg se očekuje u višim područjima. Nestabilno vrijeme s padavinama zadržat će se do 18. decembra - kazao je Krajinović.

Kada je u pitanju snijeg za Novu godinu, Krajinović je kazao kako nijedan prognozni model ovaj tip informacije pouzdano ne može prognozirati.

Bakir Krajinović. Facebook

- Analiza podataka o snježnom pokrivaču većem od centimetar na dan 1. januar pokazuje da je na Bjelašnici u 100 posto slučajeva i na Ivan-sedlu sa 78 posto slučajeva bilo snijega na 1. januar svih godina. Međutim, to su naše planinske stanice. Niže, u gradskim sredinama, Sarajevo sa 56 posto i Bugojno sa 52 posto gradovi su gdje je najveća učestalost pojave snježnog pokrivača - istakao je Krajinović.

Dakle, snijega je bilo u prošlosti u Bugojnu i Sarajevu češće nego u drugim sredinama, a hoće li padati 31. decembra 2023., moramo čekati još nekoliko dana za pouzdanu prognozu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.