ŠEF DELEGACIJE EU

Satler u Mostaru: Evropska unija nema plan B za BiH

Kazao je i da je Evropska unija najveći investitor u BiH i njen najveći trgovinski partner

Johan Satler. Avaz

Meliha Smajkic

11.12.2023

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BIH, Johan Satler (Johann Sattler) danas je održao sastanak s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona. U izjavi za medije, Satler je naveo da je ova sedmica izuzetno važna kada je riječ o procesu proširenja s obzirom na Samit EU i zemalja zapadnog Balkana.

- Potkraj sedmice, također, predstoji izuzetno važan sastanak liderstva Evropske unije na kojem će biti razgovarano o dodatnim sredstvima finansijsko-materijalne podrške i za BiH. Novi program se zove Plan za rast i razvoj u ukupnom iznosu od šest milijardi eura - rekao je Satler.

Angažman domaćih institucija

Međutim, kako je dodao, s obzirom na institucionalni ustroj, Evropska unija vrlo malo toga može uraditi bez saradnje i snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija.

- Danas je upravo o tome bilo govora, o nadležnostima kantona i koliko kantoni mogu doprinijeti u toj ukupnoj slici. Razgovorali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko Bogom danih resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da može biti super kanton, posebno kada je riječ o zelenoj energiji. Znam da ovdje ima jedna vjetroelektrana, međutim, potencijala je jako više koji se mogu iskoristiti i za vjetroelektrane i solarne elektrane, ali i turizma - naglasio je Satler.

Kazao je i da je Evropska unija najveći investitor u BiH i njen najveći trgovinski partner.

- Upravo je u toku isplata sredstava iz fondova EU za ugrožena domaćinstva. Dio tih sredstava namijenjen je i za povećanje energetske efikasnosti malim i srednjim preduzećima, ali i domaćinstvima. Gradi se i Koridor 5C koji također ima veliki značaj i u ovom kantonu. Dakle, sve ovo je pokazatelj da za BiH nema plana B - naveo je on.

Potencijal aerodroma

Osim privrednih potencijala, kako je rekao, ono što je važno za Evropsku uniju jeste povezanost, i to ne samo putem Koridora 5C.

- Aerodrom Mostar je još potencijal koji se ne koristi u dovoljnoj mjeri. Ako, s jedne strane, pogledate broj posjeta Mostaru i Međugorju, vidjet ćete da potencijali aerodroma nisu ni izbliza iskorišteni. S tim u vezi smo pružili savjet, ali i finansijska sredstva za Studiju izvodljivosti. Evropska unija nije samo puko tržište, već i unija vrijednosti. Stoga, važno je da BiH ispuni sve obaveze koje dolaze s tim, dakle, da se poštuju ljudska prava i slobode, da se omogući sloboda udruživanja i danas smo dobili uvjeravanja da će se uskoro naći dobar zakon o slobodi okupljanja, a predsjedavajući Skupštine i premijerka kantona su me uvjerili da će se ubrzo uspostaviti ured za borbu protiv korupcije u Mostaru, što je izuzetno važno - kazao je Satler.

Osim s predsjedavajućim Skupštine HNK, Džaferom Alićem, dopredsjednicima Tomislavom Martinovićem i Vesnom Saradžić te premijerkom HNK, Marijom Buhač, Satler je održao i politički dijalog za skupštinskim zastupnicima i ministrima u Vladi HNK.

Nakon Mostara, Satler će sastanak održati i s predstavnicima Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.