POZITIVAN SIGNAL

Savez samostalnih sindikata BiH pozdravio odluku: Uredbom Vlade FBiH poslodavci mogu pomoć od 2.520 KM isplatiti na šest rata radnicima

Današnja uredba je odlična prilika za sve poslodavce da u narednih šest mjeseci pokažu da li su govorili istinu, navode iz SSSBiH

Vlada FBiH. Fena

Z. K.

12.12.2023

Uredbu Vlade Federacije kojom se poslodavcima u FBiH ostavlja mogućnost da radnicima isplate pomoć od 2.520 KM koje neće biti oporezovene pozdravio je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Ovom uredbom poslodavci imaju mogućnost da ovu pomoć isplate i na šest rata do juna 2024. godine.

Neće biti oporezovano

- Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine pozdravlja svako rješenje kojim će se poboljšati ekonomsko-socijalni položaj radnika i radnica u Federaciji BiH pa tako i današnju Uredbu Vlade Federacije BiH. 

S obzirom da su prethodnih mjeseci uporno pokušavali ubijediti javnost da žele isplaćivati veće plaće radnicima, a da to nisu u prilici zbog visoke stope poreza i doprinosa, današnja uredba je odlična prilika za sve poslodavce da u narednih šest mjeseci pokažu da li su govorili istinu - navode iz SSSBiH.

Dodaju kako isplatom 420 KM svakog mjeseca u narednih pola godine, koji neće biti oporezovan, će svim radnicima koji primaju minimalnu plaću osigurati da ona bude nešto viša od 1.000 KM.

- I za sve druge radnike će ovaj iznos predstavljati pomoć u prevazilaženju teške ekonomske situacije u kojoj se, nažalost, većina danas nalazi. Uredba za poslodavce ima čak i povoljnije rješenje nego je to predviđeno Prijedlogom zakona o minimalnoj plaći tako da neće imati nijedan valjan izgovor da pomenuti iznos ne isplaćuju uz plaću radnicima narednih šest mjeseci - naveli su iz Sindikata.

Nepovoljna ekonomska situacija

Iako je današnja Uredba Vlade Federacije BiH, dodaju, pozitivan signal za radnike u FBiH, to je ne oslobađa obaveze ispunjenja izrečenog u ekspozeu premijera Nermina Nikšića da će usvojiti Zakon o minimalnoj plaći FBiH kojim će ona biti definisana u iznosu od 1.000 KM. 

Nažalost, zbog sve nepovoljnije ekonomske situacije taj iznos će morati biti korigovan i minimalna plaća će morati biti zakonom definisana u iznosu većem od predloženog. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.