SLIJEDI BUM

Bliži se 2024. godina, brojni gradovi imaju adute: Doček Nove godine donosi turističke rekorde?

Od Sarajeva, Mostara, do Banje Luke rezervacije za smještaj na 99 posto

S jednog od dočeka na Jahorini. Avaz

Meliha Smajkic

12.12.2023

Nova godina se bliži, a brojni gradovi u Bosni i Hercegovini imaju svoje adute za doček najluđe noći, što će, zasigurno, privući ogroman broj posjetilaca. 

Sudeći prema podacima s najpopularnijih platformi za rezervaciju smještaja, u većini gradova, posebno većim, mogli bi pasti i rekordi.

Turisti iz regiona

Iako je do dočeka Nove godine preostalo više od 15 dana, u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, ali i na većini planina već je 99 posto smještajnih kapaciteta u hotelima rezervirano. I u drugim gradovima ta popunjenost je na visokom nivou, a što se tiče ostale ponude, odnosno smještaja u apartmanima, motelima, hostelima i slično, i tu je popunjenost više od 90 posto.

Očekuje se ogroman broj posjetilaca i na Bjelašnici. Avaz

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i ugostiteljskih radnika BiH, kaže nam da je novogodišnja ponuda u većini gradova primamljiva za turiste iz cijelog regiona, a pokazalo se i prethodnih godina, naglašava on, da sve veći broj stranih gostiju, posebno iz zemalja okruženja, pohodi kako Sarajevo tako i druge gradove i mjesta u tom periodu.

- Na svakom pedlju naše zemlje turisti su toplo dočekani. Definitivno, imaju šta da vide, šta da posjete, a i priliku da se zabave i lijepo provedu. Naša ljubaznost, gostoprimstvo ili možda, najbolje rečeno, naša bosanskohercegovačka duša je ono što naši gosti prepoznaju i zbog čega nam se vraćaju. Uz dočeke na trgovima, brojni hoteli su osmislili kvalitetan novogodišnji program, tako da vjerujem da svako može pronaći nešto za sebe - kaže nam Hadžić.

Hadžić: Ljubaznost i gostoprimstvo. Avaz

Najluđa noć

Sarajlije koje se odluče za doček Nove godine na otvorenom i njihove goste zabavljat će popularni bendovi „Bombaj štampa“, „Zabranjeno pušenje“ i „Crvena jabuka“ te Laka i Mirela. 

U Mostaru će za najluđu noć nastupiti Željko Joksimović, a u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona (TZ HNK) su uvjereni da će koncert te regionalne zvijezde privući više posjetilaca nego lani.

Temim: Buking vrlo dobar. Avaz

- Turistički gledano, očekujemo veoma dobre rezultate. Buking je vrlo dobar, a osim dočeka Nove godine, vjerujemo da će i Advent u Mostaru privući veći broj gostiju. 

Također, mnogi biraju Mostar kako bi se prije ili poslije samog dočeka mogli zaputiti u druga mjesta u Hercegovini, ali i dalje prema Sarajevu - kaže nam Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNK.

Doček i u neumskim hotelima

U gradu na Vrbasu, koji je među top-destinacijama, za doček Nove godine će nastupiti Željko Samardžić, a 1. januara Lepa Brena. Također, popularna destinacija za doček novogodišnje noći je i Zenica, gdje će, zasigurno, odličnu atmosferu napraviti Marija Šerifović. 

U Tuzli će novogodišnje slavlje biti održano uz Bajagu i instruktore, a Bišćane će u Novu 2024. uvesti Adi Šoše. Zanimljivo je da će i u Neumu, u pojedinim hotelima, biti priređen doček Nove godine, gdje se očekuje veći broj gostiju.

Neum: Popularna destinacija. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.