BIVŠI DIREKTOR OSA-E

Kakve dokumente je spalio uhapšeni Osmica

On je u Vijeću ministara naredio uništavanje dokumentacije OSA-e u okviru tehnološkog procesa kombinata “Natron-Hayat”

Osmica naredio spaljivanje dokumenata. Avaz

Miralem  Aščić

18.12.2023

U Sarajevu su danas po naredbi Tužilaštva BiH uhapšeni Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i nekadašnji direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić Osmica, osoba s američke crne liste. 

U jeku novih događaja, podsjećamo na tekst koji je "Dnevni avaz" objavio u septembru ove godine o tome šta je i kako radio Bakirov penzioner dok je vedrio i oblačio ovom agencijom.

Afera "Snimak"

Osmica, putem svog advokata, tvrdi da ne postoji stotinu predmeta u Tužilaštvu koji se tiču nezakonitog prisluškivanja, ali “zaboravlja” da je ova pravosudna institucija još 2021. godine započela istragu zbog afere „Snimak“, u kojoj su akteri on lično, tadašnja glavna tužiteljica Gordana Tadić i njena zamjenica Ozrenka Nešković.

Osim toga, kako smo objavili, SIPA je još lani saslušala urednika “Avaza” Miralema Aščića i sve je urađeno prema naredbi Tužilaštva BiH. Provjerava se kako je i koga pratila OSA kojom je rukovodio Osmica bez naredbi Suda BiH i kako se urednik “Avaza” našao pod posebnim istražnim radnjama.

Na ovom predmetu radi tužilac Mladen Vukojičić i nije tačno da Tužilaštvo nije upoznato s ovim slučajem. 

Dokumenti OSA-e sve dokazivali, šta je sve uništeno.. Avaz

Međutim, Tužilaštvo sada mora provjeriti jednu važnu činjenicu, a to je kako je Osmica, dva dana pred svoju smjenu, u Vijeću ministara naredio uništavanje dokumentacije OSA-e u okviru tehnološkog procesa kombinata “Natron-Hayat”.

Vrlo je indikativno da je Osmica naložio uništavanje dokumentacije u posljednjim danima na čelu OSA-e, zbog čega se nameće čitav niz pitanja o zakonitom djelovanju OSA-e u njegovom mandatu.

Čiji interesi

Mora se provjeriti da li je uništena dokumentacija dokazivala nezakonito i paraobavještajno djelovanje OSA-e za stranačke i lične interese.

I da li je Osman Mehmedagić na taj način prikrio kriminalne aktivnosti koje je provodio na čelu OSA-e?

Pitanje je i da li je uništavanjem ove dokumentacije zameten trag i način na koji su prikupljani podaci i da li su prikupljani u skladu s važećim zakonskim propisima.

Nije bilo nadzora

Dugogodišnji nedostatak institucionalnog nadzora nad radom OSA-e omogućavao je manipulacije podacima, koji su nerijetko nelegalno prikupljani, kao i njihovo nekontrolirano uništavanje.

Posebna je priča odjel u “BH Telecomu”, koji je kontrolirao Nadir Zlatar, jedan od zetova porodice Izetbegović, oženjen unukom Alije Izetbegovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.