"AVAZ" NA LICU MJESTA

Mostar dobio savremenu Kliniku za dječije bolesti

Objekat se prostire na 10.000 kvadratnih metara, a radovi koštali približno 34 miliona KM

Sa svečanog otvorenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Meliha Smajkic

21.12.2023

U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, kao i delegacije Vlade Republike Hrvatske te Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH danas je svečano otvorena nova zgrada Klinike za dječije bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Svečanu vrpcu su presjekli Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ-a BiH i dr. Ante Kvesić, direktor SKB Mostar,  zajedno s ministrom zdravstva Vlade Republike Hrvatske Vilijem Berošem i ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osamom bin Dakhil Al-Ahmadijem.

Visoki standardi

U svom obraćanju dr. Kvesić je podsjetio na to da zgrada Pedijatrije datira iz 1964. godine te da je duži niz godina bila najneuvjetniji objekt SKB Mostar, a praktično zbog svoje dotrajalosti nije je bilo moguće obnoviti zbog čega se krenulo u izgradnju novog objekta.

Naglasio je da će nova zgrada Klinike koja je visokog standarda najmlađim pacijentima pružiti najbolje uvjete i zdravstvenu brigu.

Osim njega, prisutnima su se obratili saudijski ambasador, Beroš, mostarski biskup Petar Palić te predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Blizu 34 miliona KM

Nova pedijatrija prostire se na 10.000 kvadratnih metara savremeno opremljenog prostora na pet etaža s 95 jednokrevetnih soba za najmlađe pacijente. Izgrađena je prema najsavremenijim evropskim standardima.

Ukupna vrijednost radova je blizu 34 miliona maraka, a koja su osigurana putem kreditnog zaduženja Saudijskog fonda za razvoj, sredstvima Vlade HNK i Vlade F BiH, kao i Vlade Republike Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.