PREDSJEDNIK RS

Dodik o Osmici: "Vučić zna da je OSA imala nalog da ga prati"

Milorad Dodik je komentarisao i stanje u BiH, ne zaboravivši da istakne ponos na "preklapanje politike RS s ruskom"

Milorad Dodik. N. Šaljić

N. H.

26.12.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da je izuzetno ponosan na komentare ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je izjavio "da podržava politiku RS i da se ta politika preklapa s Rusijinom".

- Smatram da je to najviše moja zasluga. Јedini ja razgovaram sa njim od rukovodstva RS. On zna o čemu se radi. Sav problem je što mi pokušavamo da objasnimo Zapadu, ali oni neće da slušaju, već imaju svoje dobijene zadatke - rekao je Dodik.

Ponovo je komentarisao stanje u Bosni i Hercegovini, koje je, kako on smatra, "neodrživo i u potpuno u stanju nemogućnosti da egzistira". 

- Kroz historiju ni Austrougarska, ni kralj, ni Tito, ali ni šest visokih predstavnika nisu uspjeli da objedine narod u BiH, jer ona ne može da bude država, nema elemenata. Јedini narod koji može da napravi državu je srpski narod. I mi to pokazujemo kroz RS. Kada bi se BiH raspala u ovom trenutku, ništa ne može da egzistira osim RS. Mi bismo sutradan nastavili da živimo kao nezavisna država. Oni bi svi popadali, ne bi bilo kantona, morali bi se razilaziti muslimani i Hrvati - rekao je Dodik za televiziju Happy.

Dodik se dotakao i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora OSA-e, koji je uhapšen. Predsjednik manjeg bh. entiteta tvrdi da je u vrijeme njegovog mandata ta služba imala nalog za praćenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Gledao sam taj nalog. Zna i Vučić za to. Nalog da se prati rukovodstvo Srbije? Dokle su oni otišli -  naveo je Dodik.

Dodao je da je "javna tajna da Amerikanci upravljaju OSA-om i da Mehmedagić nikada ne bi bio direktor da Amerikanci i CIA to nisu tražili".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.