SARAJEVO

Marfi: SAD će podržavati sve odluke visokog predstavnika

Poseban akcenat stavljen je na zahtjev organizacija civilnog društva da se hitno izvrše izmjene Izbornog zakona BiH

Majkl Marfi. Fena

S. S.

29.12.2023

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) primio je delegaciju organizacija civilnog društva okupljenih oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO.

Delegaciju su sačinjavali predstavnici udruženja La Benevolencije - Vladimir Andrle, HNV-a BiH - Ivo Komšić, VKBI-ja - Emir Zlatar, Srpskog građanskog vijeća - Rajko Živković, Forum parlamentaraca BiH 1990 - Miro Lazović i apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava - Jakob Finci.

Implementacija presuda

Oni su detaljno su upoznali ambasadora Marfi o aktivnostima koje civilno društvo poduzima u kontekstu zahtjeva za bezuslovnu implementaciji svih presuda Evropskog suda za ljudska prava u ustavno-pravni sistem BiH, neophodne primjene odluke Ustavnog suda BiH po pitanju državne imovine, te jasno izražene želje građana BiH na njenom evropskom i NATO putu, a što podrazumijeva demokratizaciju bh. društva i nužnost vladavine prava.

Poseban akcenat stavljen je na zahtjev organizacija civilnog društva da se hitno izvrše izmjene Izbornog zakona BiH u smislu uvođenja modernih izbornih tehnologija i redefinisanja načina izbora, odgovornosti i uloge biračkih odbora u izbornom procesu.

Ambasador Marfi zahvalio je organizacijama na naporima koje čine, istakao značaj i ulogu građana u društvenim procesima te istakao stanovište Ambasade SAD o opredjeljenosti da budu partneri civilnom sektoru jer je to zdrava snaga bh. društva.

-Glas građana čuo je u cijeloj BiH i jasno mu je da očekivanja, zahtjevi i želje građana nisu ni slični onima koje čujemo od većine predstavnika političkih lidera - navedeno je u saopćenju organizacija civilnog društva.

Teritorijalni integritet

Ambasador Marfi je ponovio opredjeljenje i odlučnost Vlade SAD da u punom kapacitetu stoje uz teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, te da neće posmatrati niti dozvoliti ugrožavanje ovih temeljnih načela od strane bilo kojih subjekata.

Kako je poručio, SAD čvrsto stoji uz visokog predstavnika i podržavaće sve odluke koje su neophodne za civilnu provedbu Deytonskog mirovnog sporazuma, naglašavajući podršku danas prezentiranim zahtjevima civilnog društva o nužnim i hitnim imjenama Izbornog zakona u pogledu uvođenja modernih tehnologija i redefinisanja načina izbora, odgovornosti i uloge biračkih odbora, saopćeno je iz organizacija civilnog društva okupljenih oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.