PROGNOZE

Bh. meteorolog Bakir Krajinović za “Avaz”: Stižu nam niže vrijednosti temperature zraka

Naglašava da će biti osjetno hladnije vrijeme

Krajinović: Nikakve opasnosti po ljudske živote. Facebook

2.1.2024

Prema najavi bh. meteorologa Bakira Krajinovića, u narednom periodu nam stižu niže vrijednosti temperature zraka.

U svijetu je trenutno zabilježen pad temperatura, pa tako se u Moskvi tokom noći temperatura spustila do minus 22 stepena Celzijusa, a na sjeveru Rusije zabilježeno je i ispod minus 30 stepeni Celzijusa.

Dok je Rusija i sjeverni dio Evrope na udaru polarnog zahlađenja, Krajinović ističe da BiH nema razloga za brigu.

- Pod utjecajem tople zračne mase koja nam pristiže s juga i u takvim okolnostima u našoj zemlji vrijednosti temperature zraka kakve su bile prije kraja decembra nastavljene su i u januaru, a zadržat će se do 8. januara – govori.

Niže temperature

Krajinović ističe da će temperature biti u granicama uobičajenih.

- Poslije toga na naše prostore pristiže hladnija zračna masa sa sjevera evropskog kontinenta, temperaturni i padavinski režim će se promijeniti. Dominatnije će biti sniježne padavine u odnosu na kišu koju očekujemo narednih dana, a kada je riječ o temperaturnom režimu, od 8. januara očekujemo nešto niže temperature zraka, u granicama uobičajenih za ovaj mjesec – kaže.

Apsolutni rekordi

Krajinović se osvrnuo na apsolutne rekorde.

- Osvrnuo bih se na apsolutne rekorde za januar koji se kreću od minus 33,6 stepeni Celzijusa, koliko je izmjereno na Bjelašnici, pa do minus 16 stepeni Celzijusa, koliko je izmjereno u Mostaru. U većini gradova BiH, vrijednosti apsolutnih rekorda, kada govorimo o minimalnoj temperaturi, kreću se od minus 27 do minus 20 stepeni. Temperature koje nam pristižu u januaru nisu ni blizu ovako niskih vrijednosti – kazao je.

Naglašava da će biti osjetno hladnije vrijeme, ali nikakvih opasnosti po ljudske živote. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.